Minunata gradina

In secolul 21, in anul de gratie 2013, traim un mic paradox: apreciem produsele „traditionale”, salivam dupa chestii „De la bunica”, insa termenul de taran este in continuare peiorativ. Motivele imi scapa, insa taran a ajuns echivalent cu prost crescut, necioplit, badaran. Apreciem deci munca taranilor, ne-o dorim, tanjim dupa ea, dar avem o parere proasta despre ei.

Sa va dau un exemplu concludent: sunt multe persoane care au casa cu curte in Bucuresti. Ma rog, pompos se numeste VILA, insa eu prefer termenul neutru de casa. Iar unele dintre ele prefera sa cultive cate ceva prin curtea aia. Considera ca este atata spatiu nefolosit incat e pacat sa nu puna pe el niste seminte rosii, seminte salata ori seminte rucola. Apropo, stie cineva ce este rucola? V-o explic in cel mai netaranesc mod cu putinta: rucola e o iarba care se pune pe pizza si o face foarte buna. Dintr-un motiv care-mi scapa, este apreciata mai mult de vegetarieni. Astia „carnosi” ca mine considera ca e doar o buruiana nedemna pentru valoarea lor…

Revenind… Ziceam ca-s unii care pun asa ceva prin curte. Altii insa considera ca cei care cultiva cate ceva prin curte sunt doar niste tarani. Cica degeaba ar sta prin capitala daca ei se gandesc cum sa cultive pamantul.

Sa nu mai zic despre „taranii” care-si umplu balconul de legume. Si ei niste tarani, niste neciopliti… Cum domne, sfantul balcon?! Sa fie umplut cu cine stie ce legume? Rusine sa va fie…

Repet: chestiile astea sunt spuse de persoane care dau o tona de bani pe produse „de la tarani”. Voi cum ati numi atitudinea asta? Fariseism? Ingamfare? Amandoua?

Despre termenul peiorativ de tarani am doar 2 comentarii de facut:
– Nu mai folositi termenul daca VOI sunteti nascuti la tara. Picati de prosti in toata discutia.
– Taranul nu injura, taranul nu este nepoliticos. Ok, n-o fi el cel mai curat, insa i se atribuie niste defecte pe care nu le are si nu le-a avut niciodata. O fi taran egal cu tigan in mintea unora?

In final, despre minunata gradina numai de bine. Chiar felicit pe cei care cultiva minunata gradina, indiferent cat de mare este ea. De ce sa ne fie rusine sa avem o rosie a noastra? Serios… Salutari MINUNATE tuturor!

Lasă un răspuns