Minunate chestii mici si banale

In multe situatii discursul meu este unul complet anti-ecologisti. Din punctul meu de vedere ecologistii sunt o specie de oameni inutili care fac mai mult rau decat bine. Probabil deja stiti asta.

Exista insa si chestii utile pe care le putem face. Ok, Ora Pamantului si gunoiada nationala (cea care e o data pe an) sunt inutile si pentru imagine (dar ce imagine). Insa fiecare din noi ar putea face cateva chestii mici si banale care sa ajute planeta:

1. Sunt cateva locuri din tara asta (nu multe) unde ti se cere sa arunci gunoiul in functie de tipul sau. Ai putea incerca sa faci asta, la fel cum ai putea incerca sa-ti bati la cap alesii locali pentru a incepe sa arunce astfel gunoiul si in localitatea ta. Nitica initiativa civica nu ar strica.

2. Ai masina personala, insa ai si un mijloc de transport direct pana la munca. Serios: nu e mai comod sa te arunci in acel autobuz si sa mergi linistit la munca? Aici tine si aglomerarea traficului si de multe altele. Gandeste-te nitel (daca ai cu ce). De masini hibride nu zic nimic: alea sunt pentru cei care au bani. Adica pentru sefii organizatiilor ecologosite.

3. Ambalajele, minunaele de ele, pot fi si ele eco. Stiu de exemplu ca din obisnuinta mult timp bunicul meu nu pleca d-acasa fara o plasa la el. Obisnuinta venea din vremurile in care plasele nu erau pe tot drumul. Si acum face la fel, nu s-a schimbat nimic. Si de ce spun asta? Pai simplu: sunt persoane tot timpul „nepregatite”, care de fiecare data cumpara pungi (de plastic, cum altfel) si-si umplu casa de asa ceva. Si apoi ori le arunca ori le tin acolo pentru nu stiu ce momente (probabil cand se deplaseaza dintr-o localitate intr-alta).

4. Si daca sunteti patroni de magazine puteti ajuta la ceva. In loc de chestii de plastic (ambalaje & stuff) puteti folosi cartonul. E mai eco-friendly cica (imi place maxim termenul asta, desi denumirea mi se pare fortata). De exemplu puteti incerca sa folositi cutii de carton pentru baxuri. Nu stiu ca pret cum veti iesi, dar cu siguranta nu cu foarte mult in plus.

5. Am fost anul trecut in Germania. Acolo am fost uimit de faptul ca in supermarketuri puteai duce peturile si sticlele folosite, in schimbul lor primind bani (nu efectiv, ci un bon de o anumita valoare pe care-l consumai tot in acel magazin). Berea de exemplu era in jur de 1 euro, iar inapoi pe doza primeai cam 0.4, deci pretul ei ajungea la 0.6. Tu efectiv plateai doar continutul, nu si ambalajul. Oare de ce autoritatile de la noi nu se gandesc la asa ceva? Ar fi si in avantajul lor, si al nostru, si al producatorilor. Prea complicat.

Nu e asa greu sa fii eco per total. Trebuie doar sa-ti doresti asta ­čÖé

Salutari MINUNATE tuturor ­čÖé

Las─â un r─âspuns