Minunatele anvelope

Despre anvelope v-am mai vorbit, nu este nici prima si cu siguranta nici ultima oara. De cand sunt obligatorii anvelopele de iarna e clar ca discutiile s-au inmultit.

Nu despre importanta celor de iarna voi dori sa vorbesc. Ori despre diferenta dintre cele de iarna si cele de vara (apropo de asta, mi-a explicat cineva cum ca daca folosesti vara cauciucuri de iarna se vor toci foarte-foarte repede). Voi vorbi insa despre anvelopele de calitate. Ma rog, cat de calitative sunt unele sau altele ramane de vazut.

Ideea e simpla: a scazut foarte mult vanzarea anvelopele de marca. NU mai cumparam anvelope Goodyear (ca sa dau doar un exemplu), ci cumparam tot felul de anvelope no-name, facute in cine stie care parte a Chinei (pe vremuri se zicea „poporul prieten chinez”).

Bonus: au crescut vanzarile la anvelope second-hand. De ce si-ar dori cineva sa aiba anvelope second-hand? Raspunsul ni-l dau soferii: pai altfel anvelopele ar fi mai scumpe decat masina. Un motiv indeajuns de bun.

Asa ca intreb: introducerea obligativitatii anvelopelor de iarna a fost introdusa pentru a scadea numarul de accidente. In mod ideal ar fi trebuit sa creasca siguranta pe sosele (in timpul anotimpului rece). Oare or fi scazut in mod real accidentele? In fapt a crescut enorm costul total al masinii (cumparare si intretinere), iar veniturile au tot scazut. Drept urmare unii oameni au inceput sa se orienteze spre lucrurile ieftine: masini ieftine (cat de sigure?), anvelope ieftine, chiar si reparatiile se fac, din ce in ce mai mult, in service-uri improvizate.

Revenind la anvelopele de marca: imi atragea atentia un amic ca tot vede, din ce in ce mai des, masini foarte bune cu anvelope de proasta calitate. EL se intreba, foarte corect de altfel: de ce dracu’ ti-ai luat BMW scump daca n-ai bani de anvelope pe masura lui? Esti snob fara sa ai bani? Atunci esti prost, tampit, cretin si retardat. Serios.

Sa va mai zic un secret (Fara sa ma injurati): costul masinii a tot crescut (intai si intai se tot scumpeste benzina), insa pretul taxiului a scazut. In 2008 era cam 1.7 – 1.9 lei, acum e 1.4 lei. Intrebare: de ce sa nu mergem cu taxiul la destinatie? Prin oras zic… Nu-s fan al taxiurilor, dar tind sa cred ca masina devine o investitie din ce in ce mai proasta. Tind sa cred ca a avea o masina noua, in anul 2013, este in sine un act de snobism. Asta daca nu este necesitate, caz in care il consideram o investitie.

Salutari MINUNATE tuturor si drum bun!

Lasă un răspuns