De la altii: Mituri despre fumat

Mituri despre fumat

 

Ieri am iesit la o plimbare in parc, am zis sa profit de o seara racoroasa de toamna, cat inca nu ploua atat de mult. Per ansamblu a fost relaxant dar am ramas cu o imagine in minte care m-a marcat: o fetiscana care nici nu cred ca avea 14 ani, pufaia ca o locomotiva, aprinzand tigara dupa tigara. Nu stiu ce incerca ea sa demonstreze, poate ca fumatul te ajuta sa slabesti, ca am prins un fir din discutia cu prietenii ei. Tocmai din aceasta cauza am hotarat sa scriu acest articol, despre miturile din jurul tigarilor normale, in deosebi. Daca tot nu vrei sa te lasi de fumat de tot, macar alege tigari electronice la pret calitativ, cel putin ii protejezi pe cei din jurul tau.

mituri despre fumat

Principalul mit pe care vreau sa-l spulber in secunda asta e afirmatia ca fumatul te ajuta sa slabesti. Fals. Fumatorii au impresia ca tigara le taie pofta de mancare, cand de fapt isi pierd din intensitatea simturilor astfel incat nu-si mai dau seama de gustul dulce sau foarte sarat al alimentelor bogate in grasimi si zaharuri pe care le consuma. Este adevarat ca cei care se lasa de fumat au tendinta sa se ingrase cu pana la 3-4 kg, dar asta se intampla deoarece rontaie continuu, ca sa uite de tigari. Poti profita de renuntarea la fumat si sa-ti supraveghezi alimentatia, asa impusti doi iepuri dintr-o lovitura.

Fumatorii tin la ideea ca tragand din tigara au control asupra starilor prin care trec si nu se confrunta cu schimbari bruste de spirit. Fals. Cum ai putea afirma ca tu detii controlul cand la fiecare jumatate de ora, poate si mai des, incepi sa simti nevoia de nicotina? Practic, tigara de controleaza pe tine, cu rezultate complet negative. Daca incerci sa te lasi de fumat intri in sevraj, corpul iti cere insistent doza de nicotina si placerea de a tine o tigara intre degete. Cu tigarile electronice poti sa acoperi acest necesar al corpului pana cand alegi sa te lasi de tot.

Chiar si eu am fumat la viata mea, atunci cand am intrat la facultate si eram prea stresat. Acum, mi-as fi dorit sa stiu ca tigara nu ma ajuta sa-mi fac prieteni adevarati. Acest mit este intr-adevar un mit. Desi am iesit de-a lungul a 3 ani la tigara de nenumarate ori cu “prieteni”, de fapt, gasca mea apropiata era formata din 4 nefumatori si o singura fumatoare. Ironic, nu? Multi fumatori se pot regasi in acest articol, probabil ai si tu prieteni apropiati care nu fumeaza si care iti spun, de fiecare data cand va intalniti, sa renunti la acest obicei.

E prea costisitor sa te lasi de fumat. Complet fals. Cheltui mult prea multi bani pe pachetele de tigari normale si partea proasta e ca acest viciu denota iresponsabilitate, te face sa cheltui si ultimii bani pe tigari si este nesanatos. Daca esti un fumator inrait si fumezi si 2-3 pachete de tigari zilnic, iti dai seama ca treci de suma de 500 Ron, adica jumatate din salariul minim pe economie, lunar. Cu tigari electronice la pret bun, odata ce iti achizitionezi tot kit-ul, nu depasesti 150 RON pe luna pentru elichide sau intretinere.

1 thoughts on “De la altii: Mituri despre fumat

  1. Mai bine ca ma aflu in situatia nefumatorilor si nici nu intentionez sa fac acest pas pentru ca pare de fapt unul inapoi sau unul inceput cu stangul. Pe langa faptul ca dai bani pe ceva care-ti dauneaza, pretul lor o sa creasca anii viitori si nu vad rostul in a incerca ceva ce nu-ti aduce beneficii, mai rau te streseaza.

Lasă un răspuns