Despre mobila de birou si modul cum s-a schimbat ea dupa pandemie ar trebui discutat mai mult. Mai aplicat. Si mai serios. Ar trebui discutat, ca idee generala: cum a influentat pandemia piata aceasta?
Pe scurt, momentul cheie a fost trecerea la munca de acasa. Telemunca imi suna ciudat. Parca ar fi teleshopping. O perioada de timp, pentru unii mai scurta, pentru altii mai lunga, aproape toata lumea lucra de acasa. Problema, cu sau fara ghilimele, este ca multi lucreaza in continuare de acasa. In 2023 nu mai este pandemie, chiar daca numarul cazurilor este si acum mare, minimum 1000 pe zi, dar multe firme inca isi trimit angajatii la casele lor, insa multi inca lucreaza de acasa. Unora le convine, se bucura, altii isi blesteama zilele. Tanjesc dupa socializarea de la birou.
Acest lucru a avut un impact asupra industriei de mobila si asupra electrocasnicelor. Despre mobila voi vorbi astazi, in articolul de fata, desi electrocasnicele, cu aparatele de aer conditionat in frunte, sunt si ele importante, relevante, in discutie. Le voi evoca si pe ele in finalul articolului.
Asadar, oamenii au inceput sa se uite pe site-urile magazinelor de mobila, caci acum aveau nevoie de mobila de birou pentru propria locuinta. Un amic imi spunea ca el pana la pandemie nu stia exact care-s preturile la diversele obiecte de mobilier. Nu stia nici la ce sa se uite. Nimic.
L-am intrebat de ce, ce facea el acasa, cum de n-avea birou. La care el mi-a zis clar ca acasa el se uita la filme si se juca. Nu LUCRA.
Atunci cand a intrat pe site la vreimobila.ro sa se uite de obiecte de mobilier pentru frumosul birou, chiar nu stia la ce sa se uite. Vazuse scaunul de mai jos, din piele ecologica, dar nu intelegea daca este ceea ce are el nevoie.
Evident ca m-a sunat pe mine. A incercat sa ma intrebe pe ocolite eu cum fac, stie ca lucrez de acasa de cand ma stiu. Stie ca eu sunt mai greu, asa ca scaunul de birou, in cazul meu, trebuie sa fie unul care sa reziste. Unul zdravan.
La un moment dat, spre finalul discutiei, l-am intrebat ce mobila de birou avea la serviciu. Ce scaun avea el acolo. De acolo discutia a curs lin. Acolo i-a picat fisa. Si-a dat seama ce cauta angajatorul si ce trebuie sa caute el.
Ideea pe scurt este asa: la biroul tau de la job, scaunul trebuie sa si arate bine. Daca s-a jumulit un pic, daca e deteriorat, trebuie schimbat. Nu pentru ca nu mai poate fi folosit, pentru ca nu mai poti sta pe el, ci pentru imagine. Angajatorul are o imagine de aparat.
La tine acasa ai alte criterii. Scaunul poate fi un pic jumulit, un pic deteriorat la culoare. Important este sa fie rezistent. Sa te tina mult timp. Aici, evident, trebuie sa faci calcule: un scaun de 400 de lei, precum cel de mai sus, cat te tine? Daca iei unul de 800 de lei te va tine de 2 ori mai mult? Daca iei unul de 1200 de lei te va tine de 3 ori mai mult?
La birou intrebarea este aceeasi: ce birou este cel mai potrivit pentru casa mea? Este foarte greu sa INTEGREZI un birou intr-o camera care nu a fost gandita initial pentru asa ceva. Trebuie sa-l asortezi cu canapeaua, cu biblioteca, poate cu pervazul.
Biroul de mai sus este unul simplist. Minimalist. Se potriveste pentru cei care lucreaza la laptop. Daca ai insa un calculator mare, un „OFFICE PC”, cu monitor unitate si tastatura, s-ar putea dovedi insuficient. Coloritul imi place, insa in unele camere este posibil sa nu se potriveasca. Este posibil sa nu convina tuturor un birou in 2 culori (chiar daca unul ca mine considera albul ca fiind non-culoare).
Ideea este alta: pana-n 2020 exista mobila de birou profesionala si mobila de birou pentru persoane fizice. Ultimele erau studentii ori nebunii care lucrau de acasa. Putini si excentrici. Multi dintre ei, acei remote, nici nu lucrau de acasa: se duceau prin cafenele si lucrau.
Cand negociaza o firma, gandeste la nivel macro. Un scaun de 1500 de lei e o nimica toata. Ba chiar e mai bun decat unul de 200 de lei, pentru ca prin intermediul lui atragi angajatii. Uite ce birou vei avea, uite unde vei lucra.
Un scaund e 1500 de lei nu va renta insa pentru un cetatean normal, pentru o persoana fizica. Si magazinele in sine se adreseaza altfel acestor persoane. Pentru o persoana fizica, diferenta de 200 de lei ar putea fi relevanta. Importanta.
E drept, unele firme au cumparat pentru angajati mobila de birou. Problema, strict legala, este ce va face firma daca angajatul va pleca dupa jumatate de an. Va cere biroul inapoi?
Doua cuvinte si despre aerul conditionat. Nu este subiectul acestui articol, insa foarte multi s-au plans ca la birou aveau aer conditionat. Acasa nu doar ca au fost nevoiti sa-si cumpere unul (cei care stau in chirie au avut MARI batai de cap!), dar acel aer conditionat mai si consuma curent. Care curent nu este deloc ieftin. Deloc-deloc.
Voi reveni asupra subiectului. Mi se pare relevant. La fel cum voi reveni si asupra subiectului legat de piata imobiliara. Sunt destui cetateni tineri care locuiesc in garsoniere. Cei singuri nu au probleme, dar cei cuplati chiar au inceput sa aiba probleme: 2 adulti care lucreaza IN ACEEASI CAMERA este mult prea mult. Ganditi-va ca sunt ambii intr-o conferinta.
Altfel spus, mobila de birou trebuie pusa intr-o camera distincta, numita oficial birou. Daca ai acea camera distincta. Daca nu, o pui fie in dormitor, fie in living. Cu costurile, in special psihologice, de rigoare.
Pentru ca tot spuneam la inceputul articolului despre un amic care a cautat mobila de birou pe site-ul vreimobila.ro, va sfatuiesc sa le vizitati si pagina de facebook. Iar daca aveti nelamuriri, adresa lor de email este vanzari arond vreimobila punct ro.
Acum este randul vostru sa-mi vorbiti despre mobila de birou. Fie mobila de la biroul de acasa, fie mobila de la job. Depinde ce si unde lucrati.