Prin mobilier unii inteleg doar mobila aia mare si grea, biblioteca, biroul, masa, diversele etajere ori corpuri suspendate, alaturi de mobila de bucatarie. Ca scaune, in multe case gasim doar scaune de stat la masa, adica rezistente si deloc confortabile. Unde intra in toata aceasta poveste celebrul scaun de birou?
Sa fiu clar de la inceput: eu lucrez de acasa, pe cont propriu, dintotdeauna. Drept urmare, scaunul de birou este sfant, dintotdeauna mi-am pus problema de unde il iau si cat de confortabil stau in el. E drept, eu am marele avantaj de a ma putea intinde 10-15 minute atunci cand simt ca e nevoie. Ca na, pe masura ce imbatranesti (deja am 34 de ani, merg vertiginos spre 35) durerile de spate vin din ce in ce mai des.
Totusi, eu nu am putut niciodata sa fac 2 lucruri:
- Sa scriu articole pe bloguri de pe telefon, musai de pe o tastatura fizica;
- Sa scriu de pe laptop din pat.
Drept urmare, scaunul de birou echivaleaza, in cazul meu, cu scrisul pe bloguri. In fond asta fac, din asta castig eu bani, atatia cati sunt ei.
Multi nu au avut, pana acum 1 an, un scaun de birou la ei acasa. Considerau ca stau oricum prea mult la munca pe asa ceva, drept urmare acasa trebuiau sa se relaxeze. Pe scaun stateau la masa, in rest aveau fotolii, canapele si paturi (la singular sau la plural). Singurii care aveau asa ceva erau gamerii, cei care-l foloseau pentru a se juca. Desi, fie vorba-ntre noi, scaunul de gaming e diferit de cel de birou.
A venit pandemia, a venit munca de acasa, chestie pe care eu o practic dinainte ca asta sa fie cool, ca sa zic asa, drept urmare multi s-au trezit, la modul figurat, in pom. Trebuie sa va marturisesc ca vreo 3 prieteni m-au intrebat, in perioade diferite ale anului trecut, de unde sa-si ia un scaun de birou, de preferat unul mai ieftin. Unul dintre ei m-a intrebat revoltat: de ce sunt atat de scumpe scaunele de birou? Ma rog, mie nu mi se par ATAT de scumpe, singura mea problema fiind legata de greutate, la mine scaunele nu rezista atat de mult. Deh, blogger cu greutate.
Sa va arat acum 3 modele de scaune si sa va vorbesc un pic despre ele. Primul este scaunul de gaming (daca vreti sa ajungeti la ele, sa vedeti pretul, faceti click pe poza).
Acest scaun este, surprinzator pentru unii, cel mai scump dintre cele 3. Nu arata foarte bine in poze, nu este scaun directorial, asa cum il veti vedea pe urmatorul, dar este conceput pentru a-ti petrece foarte mult timp in el. Si, in plus, este facut sa reziste multor socuri, caci in timpul sesiunii de gaming te agiti mai mult decat o faci la o sedinta pe Zoom cu seful (ori cu sublaternii). Desi acesta este un scaun dintr-un material placut, piele ecologica, majoritatea scaunelor de gaming incing, nu ma simt deloc confortabil in ele. Oricum, mi se par prea fragile pentru trupul meu masiv.
Acesta este un scaun de birou directorial, pe care l-as lua/folosi cu placere. Problema lui, pe care mi-a semnalat-o cineva acum nu mult timp, este ca are acele roti. Nu ca mi-ar displacea, doar ca la cele 140 de kilograme ale mele (de fapt, un pic peste) ele devin o povara. Iar atunci cand pica, una cate una, scaunul devine un pericol pentru covor. Been there, done that, ca sa zic asa. Ma simt excelent intr-un astfel de scaun, doar ca nu tine foarte mult.
Acesta, insa, oficial un scaun de conferinte, este exact ce-mi trebuie mie. Chestia aia de jos, cadrul acela, este mult mai rezistent decat 4 rotite care se afunda constant in covor.
Problema care se pune, pe care si-au pus-o multi prieteni nevoiti sa lucreze de acasa, este cat ar trebui sa investesti in propriul confort. Ce suma ar trebui sa investesti intr-un scaun de birou pentru un maxim de eficienta la munca, fara ca aceasta eficienta sa iti afecteze sanatatea pe termen scurt, mediu ori lung? La aceasta intrebare nu am gasit raspunsul, insa ei, prietenii care inainte lucrau la sediu, se obisnuisera cu scaune scumpe, unele depaseau 1000 de lei.
Din punctul meu de vedere, investitia intr-un scaun de birou nu este una pe care ar trebui s-o regreti. E drept, ea ar trebui macar in parte amortizata de firma. Insa, in cazul meu, care oricum imi cumpar acest scaun din banii mei, amortizarea/decontarea nu exista, drept urmare, obiectiv si medical vorbind, investitia este absolut necesara. Economic vorbind, ea a parut initial deloc rentabila. Insa dupa 1 an de lucrat acasa, cred ca nu mai trebuie sa puna nimeni problema astfel.
Chiar asa, tu ce scaun de birou folosesti si cat ai dat pe el? Daca vrei un scaun de birou bun, poti cauta si la Selgot. Nu sunt specializati pe mobila, ci-s magazin de electronice, electrocasnice si alte chestii trebuincioase prin casa. Merita, totusi, sa arunci un ochi. Scaunele de mai sus sunt de pe site-ul lor.