Murdarie vs poluare

Asistasem mai demult o discutie despre poluare. Ulterior aflasem de la un profesor o informatie pretioasa. Sau, ma rog, pretioasa in ghilimele, pentru ca este evidenta pentru multi. Asadar, Bucurestiul, a noastra capitala draga, este un oras MURDAR, neingrijit, insa NU este un oras poluat. In Germania exista orase foarte poluate, MULT mai poluate, insa aspectul lor este unul curat, ingrijit. Despre diferenta Murdarie vs poluare voi scrie in continuare.

Poluarea, la nivel mare, este data de industrie. Este adevarat, poluatorii industriali pot fi proiectati astfel incat sa polueze cat mai putin. Costurile sunt mai mari, dar sunt niste costuri necesare.

De asemenea, alt factor de poluare este agricultura, in cazul in care nu se iau masurile necesare. E drept, agricultura nu se practica in Bucuresti, sau se practica intr-o masura foarte mica (am fost, acum multi ani, intr-o mica cercetare pe la marginea Bucurestiului si se mai cresteau, razlet, animale, o mini-agricultura, ca sa zic asa).

Murdaria o vedem peste tot: fatadele blocurilor nezugravite de zeci de ani, gunoaie neadunate, mucuri de tigara peste tot, jeg peste tot. Si, culmea, dezordinea asta accentuata se vede si in unele cladiri cu pretentii: vedem mizerie si murdarie si-n mall-uri, si-n unele cladiri de birouri, si-n unele institutii de invatamant. Pare ca meseria de femeie de serviciu este pe cale de disparitie.

Tin minte ce-mi povestise un amic: cica la jobul lui femeia de serviciu lucreaza pana la 5, insa se lucreaza si dupa 5. Cineva varsase cafea pe birou, insa cafeaua ramasese acolo, varsata, pana a II-a zi dimineata. Deh, daca femeia de serviciu nu era la munca…

Lucrurile, dupa mine, sunt destul de bizare. Tot vad anunturi pe net cu servicii curatenie Bucuresti, iar cineva-mi spunea ca ar fi destul de solicitate. Pai daca-s asa solicitate, de ce nu se observa? Intreb doar, nu dau cu parul. Legat de asta, imi amintesc o faza patita de mine in scoala generala. Eram clasa a VI-a si fusesem dat de ai mei la meditatii. Ma intreaba un coleg: – La ce faci meditatii? Eu ii raspund ca la romana (gramatica). El, foarte sigur: – Se vede. Chiar te pricepi.. Ii zic ulterior ca fac si la matematica, la care el, zambind: – Se vede … ca ai nevoie. Asa este si in acest caz, cu firmele de curatenie :))

Distinctia murdarie vs poluare mi se pare fundamentala. Suntem si vom fi si o capitala poluata, avand in vedere numarul crescand de masini. Insa, pana una-alta, suntem o capitala murdara. Nu stiu daca cea mai murdara, asta n-am de unde sa stiu, insa este cert ca suntem o capitala murdara. Si asta putem repara oricare dintre noi. Salutari CURATE tuturor!

Lasă un răspuns