Mutatul firmei – o corvoada?

Mutatul firmei – o corvoada?

 

Probabil cu totii sunteti obisnuiti cu celebra tehnica de negociere: primul an costa atat, apoi negociem. Nu va recomand, in cazul in care sunteti chirias, sa semnati astfel de contracte.

Pe ce se bazeaza cei care va vor inchiria spatiul? Simplu: conservatorismul. Obisnuinta. Inertia.

Chiar daca toate acestea sunt ambalate alaturi de cateva mituri, un sambure de adevar tot exista. Asadar, de ce mutatul firmei este o corvoada si este de obicei doar ultima optiune? Pai:

  • Angajatii s-au obisnuit intr-un loc. Nu vor sa se mute. O solutie mai ieftina poate insemna undeva mai departe. Daca sediul este intr-un loc de 20 de ani, mutarea devine cu atat mai dificila. Unii si-au programat viata in functie de localizarea firmei: s-au mutat in zona, scoala copilului este acolo, medicul de familie este in zona. Din acest motiv unii angajati refuza joburi mai bune, nu vor sa iasa din aceasta rutina.
  • Clientii s-au obisnuit cu sediul intr-un loc. Daca domeniul de activitate presupune relatia cu alti clienti ori cu publicul, locatia este foarte importanta. Mutarea ei poate presupune, intai si intai, anuntarea, uneori pe bani grei, a potentialilor cumparatori ori a publicului larg.
  • Trebuie schimbate si actele. Pentru o firma mare cheltuiala este infima, pentru o firma mica poate insemna destul de mult.
  • Costul efectiv al mutarii.

Legat de cost, am vazut o chestie misto pe site-ul celor de la SprintMove: evaluare gratuita a costului si o asigurare de 25.000 de euro a bunurilor mutate. Costul acestui serviciu de mutari mobila nu este unul exagerat, asadar nu ar trebui sa mai excludeti din start aceasta posibilitate. Dimpotriva: trebuie sa cunoasteti costurile cu exactitate pentru ca atunci cand negociati cu actualul proprietar al spatiului sa stiti pe ce baze negociati.

Mutatul firmei

Restul chestiunilor enumerate mai sus sunt adevarate, insa pot fi rezolvate treptat: se poate vorbi cu angajatii, oferindu-le, eventual, bonusuri (ori transport gratuit pana-n noua locatie), estimarea costurilor unei campanii publicitare de anuntare a mutarii in noul sediu, estimarea costurilor schimbarii actelor.

In plus, zic unii psihologi, schimbarea poate fi benefica pentru unii angajati, acestia poate s-au saturat de vechul sediu, de acelasi drum zi de zi, de acelasi mobilier, asezat identic … Asa ca, intr-un fel, tot raul poate fi spre bine daca este facut cu cap.

Mutatul firmei nu este un lucru placut, nu trebuie facut foarte des, dar nu trebuie vazut nici drept cel mai tragic lucru. Salutari MINUNATE tuturor!

Lasă un răspuns