Namebox este prima firma de hosting cu care am lucrat!

Prima firma de hosting cu care am lucrat este Namebox. Fiind multumit de ei, nu mi-am pus niciodata problema sa plec de la ei. Nici macar atunci cand au picat serverele si s-au pierdut datele multor bloggeri.

Va voi vorbi intai despre ideea de plecare, de portare. Valabil si la firma de hosting, dar si la telefonie ori la cablu. Este ceea ce numesc eu un principiu. De la general la particular plec in acest caz.

Asadar, atunci cand PLEC de la o firma de hosting o fac daca am ceva sa-i reprosez. Daca a facut ceva gresit. Plecarea de la o firma de hosting mi se pare un fel de tradare. Eu ii tradez pe ei. Cel putin asa simt eu.

Uneori tradarea este naturala, este fireasca. Alteori, insa, este absurda. Sunt colegi bloggeri care-si schimba hostingul anual, se duc 1 an la o firma, dupa 1 an gasesc o oferta mai buna, apoi termina resursele si se muta iar.

Mie mi se pare absurd. Imoral.

O relatie pe care o ai cu o firma, indiferent de nisa acelei firme, este si o relatie de incredere reciproca. Nu poti sa legi un om de o firma, evident ca poti citi contractul in felurite moduri, insa sunt lucruri mai presus de contract.

Eu, unul, nu am avut niciun motiv s-o fac. E drept, cand mi-am facut (si) alte bloguri am apelat la alte firme de hosting. Am aplicat un alt principiu: nu-ti pune toate ouale in acelasi cos.

Dar tocmai apeland SI la alte firme am putut avea termen de comparatie. Am putut vedea cum este Namebox fata de altele. Si pot spune ca Namebox a crescut in ochii mei. Este o firma pe care o recomand. Mi-au placut atat profesional, prin serviciile oferite, cat si uman. Nu as avea ce sa le reprosez baietilor de la Namebox.

Ca sfat pe  viitor, atunci cand va cautati o firma de hosting, cautati sa aflati unde sunt gazduiti bloggerii pe care-i urmariti. Apoi intrebati-i subtil, personal, cum se inteleg cu acea firma. Nu-i intrebati public, nu-i intrebati de firmele carora le fac reclama. Ci direct, cu subiect si predicat: esti gazduit de Namebox, ii recomanzi? Recomanzi acest webhosting?

Ma rog, din punctul meu de vedere, simplul fapt ca X este gazduit la firma de hosting X este un semn ca acea firma e buna. Eu asa gandesc: daca lucrezi cu ei, direct, efectiv, inseamna ca sunt buni. Sunt oameni misto, corecti, de incredere.

Ca sfaturi, spun din nou ce recomand tuturor atunci cand isi aleg firma de hosting. Sunt 7 sfaturi de bun simt, logice, insa nu sunt nicidecum truisme:

  1. Intrebati in jur si strangeti mai multe nume de astfel de firme. Veti avea o lista de cateva firme, sa zicem 5.
  2. Uita-te la mai multe site-uri si bloguri pe care le frecventezi. Vezi unde sunt ele gazduite. S-ar putea sa mai adaugati pe lista 1-2-3 firme de hosting.
  3. Reveniti apoi la persoanele apelate initial si intrebati-i direct despre celelalte firme. Gen: Tu lucrezi cu X, dar mi s-au mai recomandat si alte 4 firme (ori poate mai multe). Ce stii despre ele?
  4. Uita-te apoi in ofertele acestor firme si gandeste-te la ce-ti trebuie tie. De pilda: un pachet este adresat celor care vor sa aiba mai multe site-uri. Daca tu vrei sa ai un singur blog, s-ar putea sa nu te intereseze. Sa platesti ceva in plus aiurea.
  5. Uita-te la TOATE pachetele din oferta. Gandeste-te ca vei progresa, ca vei avea nevoie de mai mult. Nu e fair ca primul pachet sa fie 1 euro, iar urmatorul sa fie 6. Caci daca vei dori sa faci upgrade, vei ajunge direct la 6 euro. Ceea ce s-ar putea sa fie mult. Prea mult.
  6. Suna-i sau da-le mail celor ramasi pe lista. Un raspuns mult prea lent la email s-ar putea sa fie din start un semn rau. Nu inseamna ca un raspuns ultra-rapid trebuie sa va convinga. Dimpotriva: o comunicare buna nu este SINGURUL indicator. Nu trebuie sa-l ignorati, dar nici sa va luati doar dupa el.
  7. Uitati-va si la vechime. Eu nu mi-as gazdui blogul la unii care acum au deschis. Oricat de buni s-ar lauda ei ca sunt, eu nu as risca. Poate doar daca ar fi vorba despre o persoana pe care o cunosc. Desi chiar si atunci as avea reticenta. Tot timpul dau exemplul asta: oricat de misto ar fi fost Tesla, eu nici acum nu as alege o astfel de masina. Prefer sa merg pe mana unui producator care face masini de zeci de ani. Unii chiar de peste o suta de ani, precum Ford.

Ca sfat pe care-l dau DUPA ce ai ales firma de hosting si ai stat la ei sa zicem 1 an: ai recomanda-o altora? De ce da? De ce nu? Daca ar fi veni un alt prieten la tine sa te intrebe, tu ce le-ai raspunde? Si de ce? Serios: daca esti in bransa trebuie sa te gandesti ce vei spune altora care te vor intreba. Poate fi un prieten, insa poate fi si un cititor care a dat de tine si te apreciaza.

Eu, unul, repet: Namebox este prima firma de hosting cu care lucrez, inca din 2012, si nu am de gand sa-i tradez. Dimpotriva chiar: Namebox este o firma de hosting profesionista pe care o recomand cu incredere oricui ma intreaba. Nu ca as avea ceva de rau de spus despre celelalte cu care lucrez, insa Namebox au fost primii. Stiti cum e cu prima dragoste … Sufleteste sunt mai apropiat de ei decat de restul.

Lasă un răspuns