Nu exista cel mai bun job. Exista cel mai potrivit.

Tot aud, pe unii si pe altii, vorbind despre cel mai bun job din lume. Ori cel mai bun job din tara. Ori cel mai bun job din domeniul lor.

De exemplu, in domeniul juridic se spunea ca cel mai bun job este cel de notar. Sunt multe argumente in acest sens: e bine platit, orice notar are clienti, nu trebuie sa alerge dupa ei, ei VIN la notar, notarul nu trebuie sa se deplaseze, sa ALERGE, iar programul poate fi flexibil. Notarul este propriul sau sef.

Cei care spun, insa, ca notarul este un jurist lenes si fitos, ca totul ii pica din cer si ca este prea bine platit, sunt considerati absurzi. Ori se spune despre ei ca-s precum vulpea si strugurii acri.

E preferabia meseria de avocat? Dar cea de procuror? Ori, poate, cea de jurist la o institutie publica.

As sta sa va spun, despre fiecare in parte, de ce e buna si de ce e rea, care-s avantajele si care-s dezavantajele. Doar ca mi s-ar parea inutil sa fac asta.

E DREPT, meseriile juridice le cunosc mai bine, candva imi dorisem sa activez in acest domeniu. Exemplele pot fi date, insa, in ORICE domeniu.

Va mai dau un exemplu care-mi place: meseria de game tester. Cand auzisem de ea prin liceu, mi se parea cel mai bun job ever. Cineva ma plateste sa ma joc. Nu e COOL? Ce poate fi mai misto de atat?

Intre timp am crescut, mi-am schimbat gandirea si preferintele si nu consider ca a te juca toata ziua e idealul. Am, insa, amici care au devenit game testeri, unul dintre ei avand deja vechime in domeniu. Ii place, il pasioneaza, pare JOBUL POTRIVIT pentru el.

Cel mai bun job pentru el nu este neaparat cel mai bun job pentru mine si invers.

Si, pentru ca tot suntem la game tester, trebuie sa mai zic ceva: s-a angajat in acest domeniu o amica. N-a stat mult, doar 6 luni, cat era proiectul. Am ramas mirat sa aflu ca ea s-a angajat la asa ceva, nu doar pentru ca mi se pare ca-i un job preponderent masculin, dar nu mi se paruse c-ar fi pasionata de asa ceva. Si nu prea era, acasa nu se juca. Adica o facea putin spre deloc.

Doar ca mi-a zis o chestie interesanta: cat de multe a invatat ea dintr-un astfel de job. De fapt, din ORICE job inveti ceva. Din orice lucru inveti ceva. Este o EXPERIENTA. Asa cum ORICE carte te schimba.

Drept urmare, desi a recunoscut ca nu este cel mai bun job pentru ea, nici macar jobul potrivit, sustine ca a fost o experienta de viata misto.

Alt amic, tot fost game tester, spunea ca e ok ca a incercat si asta. Ca el nu se vedea facand asta pe termen lung, dar pe termen scurt era chiar ok.

Avand in vedere toate acestea, chiar nu inteleg de ce unii oameni ii judecat pe altii prin prisma jobului, temporar sau definitiv, pe care-l au. Un model de videochat este automat naspa, nu are cum sa fie un job bun pentru nimeni, asta chiar daca cel care spune asta habar nu are in ce consta acest job. Un trainer pentru videochat este un job cu care n-ar trebui sa te mandresti.

Unii oameni refuza sa accepte ca ceea ce considera ei a fi negativ poate fi, de fapt, o experienta. Ca pentru unii poate fi ceva chiar placut, ceva decent, ceva din care a avut de invatat.

Cand un amic a vazut, lipit pe un stalp din fata unei/unor facultati, un afis cu angajari videochat, m-a intrebat revoltat: ce fel de student/a s-ar compromite angajandu-se la intr-un studio de videochat? Nu a stiut sa-mi spuna de ce, pur si simplu a zis ca lui i se pare absurd.

Pe de alta parte, atunci cand aude ca X sau Y sunt DOAR studenti, neavand alta sursa de venituri decat banii parintilor, acel amic era iarasi revoltat. Turba. Urla. I se parea SI mai absurd.

Acum, va spun sincer: nu stiu ce castiguri sunt din videochat. Recunosc, nu am cunoscut pe nimeni din domeniu. Nu ca am refuzat, nu ca am evitat, ci pur si simplu nu a fost sa fie. Ideea este, insa, ca nu pot condamna ori invidia pe cineva pentru jobul sau.

Nu exista cel mai bun job, jobul ideal, ci exista jobul cel mai potrivit: pentru personalitatea ta, pentru varsta ta, pentru nevoile tale. Caci tu de la 25 de ani nu esti acelasi cu tu de la 45 de ani. Din aproape niciun punct de vedere. Si, sincer iti spun, asa e normal sa fie.

1 thoughts on “Nu exista cel mai bun job. Exista cel mai potrivit.

Lasă un răspuns