Optimizare SEO … CU ORICE PRET?

Incep acest articolul despre ideea de Optimizare SEO cu un banc. Nu dau numele bloggerului despre care se vorbea in banc, prefer sa-i spun bloggerul X, insa bancul mi se pare delicios:

– Care sunt cele 2 tipuri de cuvinte pe care le putem gasi pe blogul lui X?
– Cuvinte cheie si cuvinte de legatura!

Da, exista bloggeri care fix asa scriu: numai cu ochii pe Google, singurul lucru care conteaza fiind pagina pe care se gaseste blogul lor. Optimizare SEO pana la moarte si dincolo de ea, cum ar zice un slogan de galerie.

Unul dintre sfaturile primite la un moment dat a fost sa scot comentariile de pe blog. Cica ma trag in jos, cica afecteaza optimizarea SEO. Desi in teorie ideea suna tentanta, nu doar pentru SEO, ci si pentru a incuraja share-urile (sunt cateva bloguri mari, celebre, cu asa ceva), am refuzat sa o pun in aplicare. Mi s-ar parea absurda, impotriva principiilor mele de baza.

Nu, nu vreau sa scriu despre optimizare SEO in sensul unui ghid. Nu stiu daca eu sunt in masura sa fac acest ghid, nu stiu daca cineva m-ar asculta in acest sens. Eu vreau, insa, sa arat cat de importanta este aceasta, optimizare, facand o comparatie cu offline-ul.

Hai sa ne imaginam, de pilda, ca un magazin nu are usa si firma la intrare. Ca magazinul functioneaza in apartamentul unui bloc, la etajul 3, si ca acolo vor veni doar oamenii care stiu. Magazinul nu are nicio semnalizare, nu are oferte, insa cine merge acolo este multumit, avand produse de calitate.

Ceea ce e corect, are produse de calitate, dar cati reusesc sa auda de acest magazin?

Ca sa intelegeti ca nu dau exemplul acesta aiurea, eu am fost la un astfel de apartament nu pentru a cumpara ceva, ci pentru ca acolo functiona un cabinet stomatologic. Doamna doctor in cauza considera ca nu are nevoie de reclama, la ea veneau doar pacienti prin recomandare. Si avea destui, chiar prea multi pentru timpul ei limitat.

Veti zice, deci, ca se poate astfel si cu articolele blogosferice. Ca poti sa nu ai deloc optimizare SEO la ele, ca lumea le va gasi daca va fi interesata de ele. Ceea ce este adevarat, insa cu o singura conditie: doar daca autorul este ultra-cunoscut, daca oamenii cauta pe Google numele lui.

De pilda, daca esti Ion Cristoiu, lumea va cauta sa vada ce opinii are acesta. Evident ca nu va sta sa-si optimizeze fiecare articol in parte. Insa cati bloggeri au notorietatea lui Cristoiu? Puteti sa-l inlocuiti cu oricare alt jurnalist important, relevant.

Drept urmare, fara sa fie ceva peiorativ, optimizarea SEO este pentru cei nu foarte cunoscuti, care vor sa se faca auziti. Nu e la fel si-n publicitate, caci firmele mari investesc miliarde in publicitate. Motivul e evident: lumea nu trebuie sa uite de ei.

La fel si-n cazul cabinetelor dentare: sunt cabinete dentare mari care-si fac ditamai reclama pe Facebook, pe Google si offline, stradal. Au medici buni, care sunt in continuare dornici de reclama. Vor si mai multi pacienti.

In final, vreau sa va dau un sfat, ca de la blogger la cititori: daca sunteti firma, e bine sa apelati la o agentie specializata in imaginea online tip TargetWeb; daca vreti sa deveniti blogger, e bine sa INVATATI SINGURI cum se face optimizarea SEO. De ce? Pentru ca din blogging nu se castiga atat de multi bani incat sa renteze investitia. Da, puteti investi in voi, in cursuri, puteti apela la o agentie de genul ca sa va invete bazele, insa pe termen mediu si lung partea asta trebuia sa o faceti singuri-singurei.

Optimizare SEO targetweb

Daca ma intrebati pe mine, cam asta e diferenta dintre un ziarist (scriitor) si un blogger: cel din urma stii ce e aia optimizare SEO. Ceilalti scriu mai bine, insa bloggerul reuseste sa le ia fata pe Google. Fiecare cu atuu-urile lui ­čÖé

One thought on “Optimizare SEO … CU ORICE PRET?

Las─â un r─âspuns