Palaria de dama este o pasare rara si nu inteleg de ce!

Expresia pasare rara imi place la nebunie. In acest caz nu este vreo aluzie la sintagma peiorativa de „pasarica”, chiar daca unii si unele vor avea aceasta impresie. Este oricum o expresie care-mi place mult, o folosesc des.

In acest caz, palaria de dama este pasare rara. Este un adevar. DE CE anume se intampla asta chiar nu-mi dau seama. Imi pot da cu presupusul, insa nu prea pot intelege pe de-a-ntregul.

Apropo, pe parcursul articolului voi posta cateva imagini cu palarii de dama de pe site-ul producatorului romanesc de palarii Dadarlat. Nu voi comenta despre fiecare in parte, frumusetea este, ca de obicei, in ochii privitorului.

Pălărie Fedora Splash Cu Lantisor Auriu Din Lana - D102

Asadar, de ce cred eu ca palariile de dama au ajuns o pasare rara (cele de barbati sunt SI mai rare):

  1. Unele femei au impresia ca palaria le strica parul, le strica freza. In general, ca ORICE chestie care le acopera capul le strica freza. Din acest motiv vedem constant pe strada, chiar si la minus 10 grade, femei cu capul descoperit. Oricat de lung ar avea parul, tot le e frig. Dar coafura este mai importanta pentru unele. Desi, fie vorba intre noi, e un pic, parul nu este stricat de palarie.
  2. Palaria pare ceva vechi, de epoca. Aici intram intr-un cerc vicios: pentru ca multi si multe (caci aici conteaza si parerea masculilor) cred ca palaria este de epoca, s-a ajuns la situatia in care nu prea mai vezi palarii, deci ai PE BUNE impresia ca asa stau lucrurile. Nu inseamna ca-s motive logice, normale, ca palaria sa fie de epoca. Adica de ce ar fi ea demodata? Ce o face pe ea sa fie demodata?
  3. Palaria imbatraneste. Am auzit prostia asta din gura unei persoane pe care n-o cunosteam. Eram in tramvai, nu o bagam in seama foarte mult. Nici macar nu stia ca am auzit-o, caci eu am castile in urechi, unde uneori ascult muzica, alteor nu. De acea data NU. Ideea este simpla: ca un corolar, efect, al mentalitatii de la punctul 2, multe persoane considera ca palaria este un accesoriul pentru oameni batrani. Asa stand lucrurile, considera ca palaria te imbatraneste, iti da un aer batran. In cazul femeilor cel putin. Mie, ca barbat, imi dadea un aer fioros (asa mi s-a spus).
  4. Multe femei nu poarta ceva pe cap decat atunci cand este frig. O palarie de vara exclud din start. Iar cand este foarte frig considera ca palaria nu tine de cald, ca le e frig (doar) cu ea. Adica, spus altfel, palaria nu le strica parul, dar s-au obisnuit fara palarie, fara ceva pe cap, deci vor continua asa.
  5. Vor sa se laude cu parul lor. Pe bune: una dintre primele emanciparii ale femeii a fost posibilitatea ca ea sa mearga pe afara cu capul descoperit. Pe vremuri se purta basma (la tara) si palarie la oras. Era rusinos sa iti arati parul. Facea parte din intimitatea asa. Probabil educatia feminista are si ea un rol, fie si indirect.

Acum trebuie sa va spun si eu parerea mea despre aceasta pasare rara numita palaria de dama. Despre cea barbateasca poate intr-un articol viitor.

Asadar, spun din start: apreciez mult tipele care poarta palarie. Pe langa faptul ca eu consider palaria a fi un accesoriu elegant, unul care iti aduce un plus de finete, de tandrete, mai este vorba si despre un usor non-conformism. A purta palarie in 2022 te face DIFERITA. Nu intr-un fel agresiv, precum tipele care se imbraca complet in negru, cu bocanci grei si pline de tatuaje, ci intr-un mod placut, finut. Uitati-va intr-un autobuz cate calatoare au palarie. Incercati sa le studiati un pic (cu privirea). Eu evit sa fac asta pentru ca sunt prea expresiv, as parea libidinos.

Palarie Fedora Cu Pene- D72

Eu atat am avut de spus despre palaria de dama, aceasta pasare rara a vestimentatiei feminine. Ca sa justific titlul, NU inteleg de ce pentru ca toate argumentele de mai sus mi se par slabe, pe alocuri absurde. Oricum, ideea este ca acum este randul vostru sa imi vorbiti despre ea: ce parere aveti despre ea, despre femeile care poarta palarie, despre ce aduce palaria in plus (ori poate in minus) la imaginea unei femei. Si, evident, sa-mi spuneti daca si unde gresesc. 

One thought on “Palaria de dama este o pasare rara si nu inteleg de ce!

Lasă un răspuns