Parcare cu statii de incarcare a masinilor electrice

Din ce mi-au povestit prietenii si cunostintele plecate afara, in Romania este o mare problema cu numarul statiilor de incarcare a masinilor electrice. Un amic are 2 masini (ma rog, una el, una nevasta-sa), dintre care doar una electrica. De fiecare data cand vin in Romania cu masina, ei prefera masina diesel. Mai poluanta, dar macar au unde s-o alimenteze. Evident, nu este vorba DOAR despre Romania, ci si despre drumul din tara sa gazda si Romania. Caci nici alte tari vecine nu stau mai bine.

Nu stiu care este piata totala a masinilor electrice, insa numarul acestora va creste constant in anii urmatori. Asa ca o alta piata care se va dezvolta, la fel de mult, este cea a statiilor de incarcare a masinilor electrice. Daca punem la socoteala si masinile care TRANZITEAZA Romania, fie in scop turistic, fie in scop de business, ne dam seama de ce va trebui sa apara cat mai repede un numar cat mai mare de astfel de statii.

Cum vad eu lucrurile si unde as face astfel de statii de incarcare a masinilor electrice? Pai:

  1. Daca as avea o carciuma, mi-as fac o parcare mare, unde as pune astfel de statii de incarcare a masinilor electrice. Ca proprietar de carciuma, as fi constient ca o astfel de statie produce mai multi bani decat 2 mese. Caci unii oameni, in special soferii de tir ori de camion, vor prefera sa manance in cabina lor. Vor plati mancarea, vor plati incarcarea, dar nu vor ocupa nicio masa. In plus, si asta este cu atat mai important, un local cu o astfel de parcare isi selecteaza din start clientela. O clientela cu masina electrica este din start una tanara, poate nitel mai educata. Daca sunt multi soferi, este clar ca nu bauturile alcoolice vor fi principalele vizate. Si exemplele pot continua.
  2. Daca as avea un hotel, as face, de asemenea, o parcare in care as pune statii de incarcare a masinilor electrice. Aici ma gandesc ca, daca hotelul meu s-ar afla intr-un oras, as putea face niste afaceri reciproc avantajoase cu taximetristii si soferii de UBER (se estimeaza ca peste 4-5 ani TOATE taxiurile vor fi electrice). De pilda, faptul ca vor duce gratis clientii hotelului meu. In schimbul acestei facilitati, ei vor avea prioritate, isi vor putea rezerva locul la incare, la o anumita ora.
  3. As pune astfel de statii de incarcare a masinilor electrice si in parcarile publice, cu plata. Tu te duci sa te plimbi, sa te distrezi sau pur si simplu sa mananci si te intorci sa conduci masina ta deja incarcata. Iar parcarile publice le-as pune, cu precadere, in dreptul statiilor de metrou, in special cele de la marginea orasului. Sa te duci, sa-ti lasi masina, sa mergi cu metroul in oras, si sa gasesti masina gata incarcata.
  4. Daca as avea o curte mai mare, mi-as pune o astfel de statie de incarcare a masinilor electrice la mine in curte. Toti vecinii ar incarca la mine. Nu gratis, ci contra cost. Chiar daca acel cost ar putea fi niste sticle multe de bautura. Eh, m-ar injura ficatul, dar asta e. Plec de la premisa ca este rezistent. Facut sa reziste. Sa reziste. Sa reziste…
  5. Nu in ultimul rand, in cazul blocurilor si careurilor de blocuri, as pune 1-2 statii de incarcare a masinilor electrice in parcarea din spatele blocului, pentru ca tot poporul, tot blocul, sa-si poata incarca masina. Evident ca ar iesi scandal, ca unii ar fi nemultumiti de cei care-si incarca prea mult si prea des masina, dar exista metode de contorizare. Zic.
Statie de incarcare electrica I-CON PREMIUM Wallbox, Autostart DLM + Bluetooth, 4,6kW, conector T2 antivandal cu obturator, Gewiss GWJ3201A
O statie perfecta pentru uzul casnic si privat, putand fi pusa atat la exterior, cat si in garaj.

Evident, in toata povestea asta ar trebui sa intervina si statul. Nu sunt adeptul unui stat complet absent, liberalizarea nu este pentru mine solutia minune, drept urmare statul TREBUIE sa faca niste lucruri. Nu sa impuna, ci sa incurajeze. Acesta poate interveni in (cel putin) trei feluri diferite:

  • Utilarea tuturor parcarilor institutiilor publice cu statii de incarcare a masinilor electrice. Da,angajatii isi vor incarca pe banii statului masina, insa consumul este oricum mult mai mic. Iar scopul, obiectivul, ar fi ca toti sa-si ia masini electrice. Sa fie mai putina poluare, nu?
  • Facilitati pentru cei care-si cumpara statii de incarcare a masinilor electrice fie pentru uz casnic, propria curte, fie pentru firmele (hotelurile, restaurantele), care au asa ceva in parcare.
  • Nu in ultimul rand, achizitionarea de masini EXCLUSIV electrice in toate institutiile statului. Statul trebuie sa dea UN EXEMPLU. Cum poate statul incuraja achizitia de masini electrice daca masinile parlamentarilor, ale ministrilor ori ale alesilor locali NU sunt electrice?

Daca doriti sa vedeti o gama variata de statii de incarcare a masinilor electrice (cu accesoriile de rigoare), accesati https://www.eorion.ro/statii-incarcare-electrice. Nu am cumparat nimic de la ei, nu sunt antreprenor, nu am nici masina. Insa am idei. Sunt plin de idei, mai mult sau mai putin eco.

De fapt, aici nu este vorba de a fi eco, ci este vorba de a mirosi o oportunitate. Eu chiar cred ca aceste statii sunt viitorul, indiferent daca sunt sau nu fanul masinilor electrice. Viitorul este intr-un fel, iar eu nu pot sa ma impotrivesc. Pot doar sa il prevad si sa culeg roadele ori sa stau si sa ii vad pe altii cum o fac.

Daca aveti si alte idei privitoare la aceste statii de incarcare a masinilor electrice, rog a le scrie in comentarii.

Lasă un răspuns