Poze profesioniste

Intamplare reala, detaliile sunt neimportante. Eram ieri-seara prin Centrul Vechi, intr-un local destul de nou. La un moment dat vad o blonda (arata super-bine, cu o fustita super-scurta, demna de o vreme mult mai buna) care se plimba printre mese. NU era chelnerita, ca niciodata nu servea pe nimeni. Parea angajata a localului, dar nu-mi dadeam seama care-i rolul ei. Intr-un final aflu: era fotografa. La un moment dat se apucase de facut poze. O amica imi spune: NU E MARE LUCRU SA APESE PE UN BUTON! La care imi vine mie o gluma: e blonda, pentru ea e foarte greu.

Trecand peste gluma, am cazut pe ganduri: oare meseria de fotograf este atat de usoara? Cat de placuta este nu intreb, e clar ca cei care si-o aleg fac asta pentru ca le place. Orice meserie este placuta pentru majoritatea celor care o practica (da, poate deveni repetitiva si obositoare, dar un pic de pasiune tot ai cand o practici). De asemenea, nu intreb cat de banoasa este (ori cat de mari sunt investiile initiale). Intreb pur si simplu CAT ESTE DE GREA? Oare poate fi practicata de catre oricine?

Si incep cu 2 stereotipuri:
– Eu am facut poze la viata mea, daca as avea aparatul tipului ala as face poze perfecte.
– Ochiul pentru fotografii ti-l formezi in timp, faci un curs. NU-TI TREBUIE TALENT!

Din punctul meu de vedere, ambele presupuneri sunt false. Si incep cu a II-a. Da, nu este un talent EVIDENT precum talentul la muzica ori la pictura. Insa chiar daca dai aparatul tau micut (sapuniera, cum este poreclit de catre profesionisti) altcuiva, acel altcineva va face altfel poza. Apoi, exact ca la pictura: vazand un tablou, fiecare intelege altceva. La fel si dintr-un peisaj: X vrea sa evidentieze cerul, Y a vazut o pasare, Z a vazut prapastia… Fiecare se gandeste la altceva.

Chestia cu aparatul care face poze singur este iarasi falsa. Aparatul tau compact face poze bune pe automat, insa aparatele profesioniste trebuiesc setate pentru fiecare detaliu. Sa nu mai zic de profesionistii scrupulosi, care merg cu cate 10 obiective dupa ei (unul pentru fiecare chestie). Va mira chestia asta? Pe mine nu.

As putea sa dau si exemplul personal: NU sunt in stare sa fac poze ca lumea. Imi tremura mana, nu pot focaliza (apas ori complet, ori nu apas deloc), iar simtul meu estetic tinde spre 0. Oricat de profesionist ar fi aparatul, eu nu voi putea face poze bune. Poze profesioniste facute de mine este, in sine, o contradictie in termeni.  Si recunosc asta.

Asadar, la un eveniment special (gen nunta ori botez) mi se pare STUPID sa NU apelezi la un fotograf profesionist. Ok, nu ai nevoie de poze profesioniste la petrecerea de Revelion (petreceri de revelion o sa tot ai), insa la evenimentele speciale trebuie fotografii speciale.

Daca nu stii la cine sa apelezi, poti cauta si pe internet: fotograf Bucuresti, Fotograf Cluj, fotograf profesionist Arad. Un sfat primit de la cineva: e bine sa apelezi la un LOCALNIC, el stie exact zona. Daca te duci sa faci nunta in Brasov e mai bine sa apelezi la un fotograf din Brasov. La restaurant sa zicem ca e ok, in fond restaurantul e restaurant, poate fi inspectat intr-o ora. Insa ce te faci daca mireasa este furata si dusa cine stie unde? Sa nu mai vorbesc de situatiile in care fotograful recomanda inainte niste locuri bune pentru fotografii in acel oras (cica se intampla).

Si inca ceva: sunt foarte multi fotografi tineri si talentati la care puteti apela. Uneori cei tineri au niste modalitati non-conformiste de a face poze, care s-ar putea sa fie in avantajul vostru (veti puncta la capitolul originalitate). Si sunt si nitel mai ieftini astia tineri (ca sa nu mai spun de aspectul „umanitar”: ajutati un tanar sa se dezvolte, poate datorita voua va ajunge fotograf mare peste cativa ani).

Salutari MINUNATE tuturor si tineti minte: aveti nevoie de poze profesioniste la evenimentele importante ­čÖé

2 thoughts on “Poze profesioniste

Las─â un r─âspuns