Problemele psihice ale unui om sunt considerate, cel putin in societatea romaneasca, drept marginale. Depresia este tratata drept o pasa proasta, o suparare care trece, iar depresivii sunt considerati ca fiind niste oameni prea sensibili.
Problemele psihice sunt considerate probleme marginale si la nivel macro. O stare generala de psihoza, precum cea in care traim, accentueaza problemele psihice deja existenta ori chiar le declanseaza. Acestea sunt, insa, irelevante, mult mai importanta fiind starea imunitatea virusologica. O febra, indiferent de cauza ei, este considerata a fi mult mai periculoasa decat o stare generala depresiva.
Cu toate astea, atunci cand o persoana inceteaza din viata din cauza covidului, depresia este trecuta la capitolul comorbiditati. Deci ea este periculoasa, ea poate face probleme.
In plus, daca in alte ramuri medicale exista un minimum de cunostinte, sunt sanse mari sa dai de pacienti care stiu ce este aceea tensiune, ce este aceea glicemie ori ce este acela colesterol (poate chiar sa fi auzit vag si despre „colesterol bun” si „colesterol rau”), in cazul problemelor psihice cunostintele oamenilor, nu doar din Romania, tind spre 0. La un moment dat se estima ca sub 5% dintre oameni cunosc diferenta dintre psiholog si psihiatru.
Cu ce se ocupa un psihiatru? Cu ce difera el de psiholog? Cand trebuie mers la unul si cand trebuie mers la celalalt? Care sunt riscurile daca pacientul merge prea tarziu la unul dintre ei ori daca merge la un psiholog ori un psihiatru slab, gresit? In ce poate consta un tratament psihologic ori psihiatric GRESIT?
Nu, nu incurajez tratarea dupa ureche in nicio ramura medicala, la fel cum descurajez din start mersul la medic cu temele facute. Sunt multi care merg la medic pentru a-l contrazice pe acesta, pentru a-i da lectii.
Incurajez, insa, un minimum de cunostinte medicale. Iar in cazul problemelor psihice buba este alegerea unui psiholog/medic bun. In plus, exista foarte multe specializari, nu toti psihologii ori psihiatrii sunt identici. In cazul celorlalte laturi ale medicinei, exista un medic generalist care te trimite la un specialist, acolo oricum lucrurile fiind un pic mai simple: daca te doare inima mergi la cardiolog, daca ai probleme pe piele te duci la dermatolog …
Cand ai probleme psihice te duci la psiholog sau psihiatru, insa cum il alegi pe acesta? Greu de spus, nu exista o reteta standard pentru asta. Sfatul meu este sa comunici, sa discuti, sa incerci sa afli la cine au apelat prietenii tai, sa vezi care au fost efectele in cazul lor.
Unele probleme psihice nici macar nu le constientizezi, de pilda cele legate de alcoolism.
Poti, de asemenea, apela cu incredere si la Google, cautand bloguri care au scris pe astfel de subiecte. De altfel chiar te incurajez sa faci asta, multe aspecte tehnice legate de site-ul unui cabinet sau altul fiind relevante. Ca sa va zic pe scurt de tot, faptul ca un cabinet are grija de imaginea sa, investind nu doar intr-un site profi, ci si in promovarea acestuia (inclusiv pentru a fi bine optimizat de motoarele de cautare) este o bila alba. Totodata, oricat de multi bani ar baga in imagine, daca vorbim despre servicii de slaba calitate pe internet SE AFLA. Da, mie mi-ar fi mai degraba teama de un psiholog si de un cabinet inexistent in online. M-as gandi de 3 ori daca sa merg acolo.
Cel mai important lucru este sa-ti constientizezi problemele psihice si sa doresti sa le rezolvi. Apoi trebuie sa nu-ti fie rusine cu ele. De altfel, cu nicio boala, de oricare natura ar fi ea, nu ar trebui sa-ti fie rusine. Iar o scurta internare la un spital de psihiatrie, pentru rezolvarea problemelor, nu ar trebui exclusa din start. Ba dimpotriva, internarea timpurie poate preveni agravarea problemelor.
Legat de societatea per ansamblu, daca ea nu considera problemele psihice ca fiind importante nu inseamna ca trebuie sa le tratam si noi, ca indivizi, la fel.
2 thoughts on “Problemele psihice sunt la fel de importante precum cele fizice!”