Proprii zugravi

Zugravitul este o activitate pe care, in teorie, o poate face oricine. Zugravul nu este „un specialist”, asa cum este mecanicul ori electricianul. Suntem, #cumarveni, proprii zugravi. Este cert acest lucru.

De ce se intampla asta? Pai:

1. Oamenii nu vor sa bage straini in casa. Din ce observ, zugravitul la inaugurare este acceptat sa fie facut SI de catre un strain, insa a baga un strain in casa unde ai lucruri de valoare este DE NEACCEPTAT.

2. Nu mai avem deloc incredere in munca unui strain. El face treaba de mantuiala, numai noi (indiferent cine suntem noi) facem treaba asa cum trebuie. Ala, specialistul, e cu ochii doar dupa bani.

3. E o treaba pe care poti s-o faci si tu, ala ia banii de pomana. Adica nu iti trebuie multa stiinta de carte, poti face asta si tu. Deci de ce i-ai da caruta de bani zugravului? Care zugrav, bineinteles, ia mai multi bani decat tine (rusine sa-i fie).

4. Preturile materialelor e intr-o continua scadere. Oferta este tot mai numeroasa:
– Vedem la teleshopping tot felul de pensule, trafalete si alte chestii de zugravit. Sunt ieftine, sunt bune, sunt usor de folosit.
– Cautam pe internet vopsea lavabila la cel mai mic pret si dam de o gramada de site-uri. Sa nu mai vorbesc de faptul ca vopsea gasim acum la orice hypermarket (nu stiu preturile, habar n-am unde e mai ieftina si unde e mai scumpa).

5. E mai COOL sa te lauzi cu munca ta. Pe bune, de cate ori nu ati auzit ideea DE CE TE LAUZI CU TELEFONUL X, NU TU L-AI INVENTAT? Eu am auzit-o si are un sambure de adevar. Mai bine iti faci ceva cu mana ta, te simti mult mai implinit.

6. Este mai comod sa zugravesti tu. AI zugravit o camera azi, maine n-ai timp, asta e, zugravesti peste 5 zile a doua camera. Daca ai chema un zugrav acela ti-ar impune 3 zile in care ar termina tot. Dar poate tu n-ai 3 zile consecutive la dispozitie. Nasol zic. Timpul nu ne este prieten.

7. Daca nu suntem noi proprii zugravi, sigur avem prieteni care sunt. Care ne fac pe gratis sau, oricum, pe un pret mai mic. De ce sa chemam un zugrav scump?

Singurele locuri unde mai merg zugravii sunt institutiile. Acolo trebuie chitanta, acolo trebuie decontate cheltuielile. Daca n-ar mai fi institutiile probabil meseria de zugrav ar fi disparut demult.

Sa na bucuram? Eu zic ca nu. Economic vorbind niste oameni au ramas pe drumuri. Economic vorbind, pe termen lung s-ar putea sa se intoarca impotriva noastra. Pe moment e cool: mi-am zugravit camera, am economisit niste bani, n-am apelat la nimeni, nu am bagat pe nimeni in casa. Dar cat de bine am facut aceasta treaba? Si cat de bine ne-am facut, per total, noua? Daca mai conteaza aceste aspecte.

Metaforic oricum suntem proprii zugravi: ne „zugravim” viitorul, asa cum consideram necesar. Se pare insa ca suntem proprii zugravi si la propriu, intr-o masura din ce in ce mai mare. Salutari MINUNATE tuturor si spor la zugravit!

1 thoughts on “Proprii zugravi

Lasă un răspuns