Puritate negativa. Puritate neutra.

Ce intelegeti voi prin puritate negativa? Dar prin puritate neutra? Cum pot fi ele interpretate? Cuvantul puritate nu duce, automat, cu gandul la ceva eminamente pozitiv? Poate fi termenul de puritate folosit in sintagme neutre ori chiar negative? In continuare voi demonstra ca se poate, urmand ca la sfarsit sa va zic si de ce mi-a venit mie sa scriu acest articol. Asadar:

1. Prostie pura
De cate ori ati auzit expresia asta? Un prost pur este un om (sau cine stie ce entitate organica bipeda cu aspect uman) care isi dovedeste lipsa de inteligenta in absolut toate actiunile lui. Nu va doresc sa intalniti un astfel de om. Vorbim de prostie pura nu doar pentru a caracteriza un om, ci mai ales pentru a caracteriza o actiune a unui om (AICI ai dat dovada de prostie pura).

2. Rautate pura
Rautatea este, la fel ca prostia, specifica oamenilor. La fel ca la prostie, nu putem vorbi de rautate pura pentru a caracteriza un om ci, in general, pentru a caracteriza o fapta sau o actiune: aici ai dat dovada de rautate pura. Nu cred ca exista oameni care sa posede rautate pura. Din cand in cand, fie si din greseala, mai fac si cate-o fapta buna.

3. Snobism pur
Ati auzit de snobism pur? Poate fi vorba de un arab care-si imbraca masinuta in aur ori diamante, de o fufa a vreunui rusnac ce poarta pe deget cateva milioane de euro bune insa, printre amicii nostri, poate fi vorba si de o persoana care n-are bani d-un suc insa sta intr-o casa cu jacuzzi si televizor 3D. Ori despre persoane de prin China care-si vand un rinichi pentru a-si cumpara Iphone (ei aveau oricum Iphone, dar nu era cel mai recent model).

4. Negru pur
Majoritatea cunosc expresia ALB PUR (era o reclama la detergenti pe vremuri, cu albul pur, albul sigur), insa eu am auzit si negru pur. Era vorba despre o pisica (sau motan, ce-o fi fost), caracterizata de o amica drept: DE UN NEGRU PUR. La pisica asta inseamna ca nu are nicio pata de alta culoare.

5. Zgarcenie pura
In general, zgarcenia este considerata a fi un defect, lucru cu care sunt si eu de acord. Cand vorbim de zgarcenie pura ne gandim, bineinteles, la chestii absurde, pe care noi nu le putem procesa. De exemplu, sa te duci, eventual pe jos, la piata din capatul celalalt al orasului pentru a face economie de 1 leu la cine stie ce legume (cunoscusem pe cineva care facea asta, in Slatina, nu in Bucuresti).

In general, cuvantul puritate are un sens pozitiv. Totusi, intelesul exact din DEX arata altceva. Sensul comun al cuvantului a fost asociat intelesurilor pozitive, insa pur inseamna si NATURAL, NATIV, NEALTERAT. Eu am vrut sa arat in acest articol cum acest cuvant poate fi folosit in constructii negative. Ce-i drept, puritatea poate avea si intelesuri neutre, de genul roman pur, orasean pur, bucurestean pur etc. Nu este, in sine, o calitate ori vreun defect. Poate fi spus cu inteles pozitiv ori negativ, insa in fapt nu are cum sa fie o calitate.

In final voi da alte cateva exemple de astfel de sintagme NEUTRE despre puritate:

1. Blonda pura
Blonda pura poate avea mai multe intelesuri:
– Blonda naturala, asa te-ai nascut, nu ai ajuns asa prin vopsire;
– Blonda cu ochi albastri – blonda stereotipica;
– Blonda totala si nu cu suvite blonde;
– Nuanta parului este blond si nu saten deschis ori culori apropiate de galben.

Lasand la o parte glumele (majoritatea deja invechite), blonda pura nu are nimic peiorativ. Este folosit, de asemenea, si pentru roscata pura ori bruneta pura.

2. Produs chinezesc pur
Majoritatea produselor (in special cele IT) sunt produse in China, insa un produs chinezesc pur este unul produs de o firma chinezeasca. Nu este doar asamblat in China de cine stie ce gigant european, american ori sud-coreean. Despre aceste branduri scrisese acum nu mult timp Manafu.

3. Blogger pur
Am intalnit acest termen cu 2 intelesuri:
– Bloggerul nealterat de advertoriale, cel care scrie doar opiniile proprii. Este bloggerul imaculat, nemanjit de piscoturi.
– Blogger pur mai poate insemna si persoana care nu are alta meserie in afara de cea de blogger. El nu este corporatist care scrie pe blog de la 7 seara incolo, ci este DOAR blogger. Atat si nimic mai mult.

Sa va spun ca eu sunt in aceasta frumoasa categorie de blogger pur? Pai va zic, oricum nu e niciun secret pentru nimeni ­čÖé

4. Oltean pur (am vorbit mai sus de bucurestean pur, aici voi explica termenul, exemplificand prin oltean; este valabil, intr-o proportie comparabila, si ardelean pur, moldovean pur ori banatean pur)
Asadar, oltean pur poate insemna:
– Cel care are ambii parinti olteni. Daca are doar unul dintre parinti olteni cica nu mai este atat de pur. In Harry Potter exista sintagma de SANGE-MAL. Poate fi folosita pentru a-i caracteriza pe cei care nu-s olteni pe de-a intregul.
– Cel care s-a nascut in Oltenia.
– Cel care are accent oltenesc.
– Cel care se mandreste cu originile sale oltenesti.
Cele 3 chestii pot fi cumulative. In fapt, din punctul meu de vedere un oltean pur este o persoana care cumuleaza cele 3 calitati. Este adevarat, unele pot fi bine camuflate (poti fi nascut in Oltenia, sa ai accent oltenesc, sa te mandresti cu originile tale, insa sa NU ai ambii parinti olteni; nu prea poate verifica cineva originile parintilor tai).

Si aici fac aceeasi precizare: sunt OLTEAN PUR. Da, ma mandresc ca sunt oltean, insa mandria asta ar trebui s-o aiba, deopotriva, moldovenii, ardelenii ori banatenii. Si multi dintre ei o au.

5. Comedie pura/SF Pur etc
Sintagmele sunt, bineinteles, legate de filme. Poate fi un SF combinat cu comedie combinat cu drama, insa exista asa numitele SF-uri pure. Nu inseamna ca SF-ul pur ar fi inferior ori superior SF-ului – Comedie. De asemenea, un SF pur nu este superior unei comedii PURE ori unei drame pure.

Toate acestea pot fi caracterizate, pe scurt, prin sintagma puritate neutra. Pur inseamna nealterat, insa NATIV, insa nu-l face mai bun decat produsul impur.

De ce am scris eu un astfel de articol despre puritate? Pai este un concurs instagram organizat de Aqua Carpatica, prin care va trebui sa aratam ce inseamna conceptul de #puritate pentru noi. Da, trebuie sa incarcati pozele folosind acest hashtag. Puteti castiga si premii: o tableta PUR romaneasca, marca Evolio (fabricata, ce-i drept, in China).

Articolul acesta este scris pentru o competitie PUR blogosferica, SuperBlog 2013. Salutari PURE tuturor (puritate neutra #cumarveni)!

Las─â un r─âspuns