De cate ori nu v-ati pus intrebarea cum ar fi mai bine, rata sau chirie? De cate ori nu v-ati auzit apropiatii punandu-si aceeasi intrebare. Rata sau chirie? Toata lumea zice rata, ca e mai bine sa platesti pentru PROPRIA casa. Cat este de adevarat, insa, acest lucru? Cat de bine este sa platesti pentru casa ta? Hai sa vedem nitel.
Intai si intai, hai sa vedem avantajele chiriei si, deci, dezavantajele ratei:
1. Rata poate creste daca este credit in euro. Nu recomand asa ceva.
2. Rata este o cheltuiala programata, pe care o ai foarte mult timp. Nu poti renunta la el nicicum. Nici daca tu vrei sa te muti ori chiar ai facut-o. Esti deja legat la cap.
3. Platesti rata la un apartament al carui pret deja s-a injumatatit. Da, preturile oscileaza foarte mult, insa in general scad. Asta pentru ca nu demult ele crescusera foarte mult. PREA mult.
4 Te leaga de un loc. Daca stai in chirie poti pleca usor. E simplu: iti faci bagajele si pleci. Esti pregatit SUFLETESTE sa pleci. Bye.
5. Nu poti renegocia rata daca-ti pierzi jobul. Te-ai legat la cap deja…
6. NU poti renunta la noua casa. Presupunand ca s-au mutat niste vecini tembeli deasupra ta si ca nu te lasa sa dormi, tu NU te vei putea muta. De ce? Daca stateai in chirie era simplu: iti cautai altceva. Simplu si direct.
7. Simti nevoia unei case mai mari. Nasol. Tu inca platesti rate la cea veche. Trist.
Totusi, de ce aleg oamenii (nu doar romanii) sa achizitioneze case in rate? Pai motivele ar fi 3:
1. Dintotdeauna au vrut sa aiba ceva al lor. Uneori vrei sa faci o imbunatatire, sa zugravesti de exemplu. Cum poti face asta intr-o casa care NU este a ta. In plus, a sta cu chirie denota saracie. Nu stie nimeni ce credit ai, insa toata lumea stie ca esti in casa TA!
2. In plus, din chirie poti fi dat afara oricand. Din casa ta nu prea te poate da afara nimeni. ABSOLUT nimeni!
3. Simti nevoia unei stabilitati. Chiria te face sa te muti. Proprietatea personala te face sa te asezi intr-un loc. Stabilitate. Nu e ceva rau in a dori sa traiesti toata viata intr-un loc.
As mai da multe argumente, atat pro, cat si contra. Nu exista insa, oricum am lua-o, niciun invingator. Rata sau chirie va ramane o intrebare pentru multi dintre noi. Inchei, la fel de punctual, cu 3 sfaturi:
1. Desi rata e mai mare, luati credite cu rate mari, dar pe perioade scurte. Cu cat scapati de credit mai repede, cu atat mai bine. Nu doar ca platiti bancii mai putini bani, dar ideea in sine, de a te vedea dator, nu e deloc placuta.
2. Inainte de a face imprumutul este bine sa aveti niste bani stransi. Sa fie avansul cat mai mare. Graba strica treaba.
3. Nu luati garsoniere ori apartamente mici, pe care ulterior vreti sa le schimbati. Fiecare tranzactie are costurile ei. Mai bine luati, din prima, ceva bun. Nu inseamna insa sa luati mai mult decat aveti nevoie.
Eu ce aleg: rata sau chirie? Sincer, n-am stat niciodata cu chirie, insa tot nu inteleg nebunia unora de a-si arunca toti banii pe case. Ganditi-va doar ca o casa imensa inseamna cheltuieli de intretinere pe masura. Oare va doriti asta? #numazic Salutari MINUNATE tuturor!
Înțeleg scopul postului (advertorial), însă nu pot trece cu vederea peste superficialitatea lui. Încearcă să te pui în pielea cititorului, că poate omul se regăsește în ce scrii tu și vede acolo niște vorbe de duh adiacente unor situații reale.
Nu te-ai regasit? Chiar daca este advertorial, situatiile sunt reale. Si da, eu daca NU as avea unde sa stau as prefera sa stau in chirie si sa ma gandesc de 10 ori pana sa achizitionez ceva.
Tocmai că mă regăsesc în situație. Ceea ce-ți reproșam este că este o problemă delicată, o decizie importantă iar tu ai tratat-o cu superficialitate.
Fiecare om are necesitățile și posibilitățile sale. Eu am casă în Buzău (mare ca suprafață) și stau cu chirie în București. Am plătit în cei cinci ani de stat cu chirie mai mult decât am plătit pentru renovarea casei. Și fără modestia de rigoare, stau în cartier rezidențial în Buzău.
Deci, pledez pentru o casă sau apartament cumpărat, fie el și-n rate. Desigur, aici sunt multe de spus. Cât să fie rata, siguranța locului de muncă, banii de avans, perioada contractuală, etc.
Tu ai o casa in Buzau, aia va fi acasa. In Bucuresti era ceva temporar. Daca-ti luai o casa si te angajai sa platesti rate 10 ani si dupa 5 ani era o oferta sa pleci, ce faceai? Plateai inca 5 ani rate la un apartament care NU era al tau? Iar chiria nu cred ca acoperea acea rata. De multe ori NU o acopera.
Daca imi luam apartament, ceea ce nu este exclus, si mi se ofera oportunitatea sa locuiesc in strainatate (caci in alt oras din romania n-as locui) as putea da apartamentul meu in chirie si sa iau mai multi bani decat rata pe care o platesc la banca. Nu as fi prima care face afacerea asta.