Nu am fost ecologist si nici nu-mi doresc sa fiu. Am mai zis-o si o repet: de multe ori ecologistii fac mai mult rau decat bine. Insa unele aspecte trebuie luate in considerare. De exemplu, dintotdeauna m-am intrebat cum este cu reciclarea ambalajelor si de ce aruncam, deopotriva, hartie, pet-uri, ambalaje de plastic si sticla. Reciclarea in Romania tinde spre 0. Care sa fie, totusi, cauzele?
1. Intai si intai, s-a dat vina pe absenta unor echipamente prelucrare mase plastice. Se spunea ca nu avem aceasta tehnologie, deci toate ambalajele si pet-urile de plastic sunt de nereciclat. Acest lucru s-a dovedit a fi fals, avem tehnologie, avem si intreprinderi (mai mici) care au tehnologia necesara.
2. Al doilea motiv ar fi ca nu s-a dorit acest lucru. Mi-e greu sa inteleg de ce NU se doreste acest lucru. Care ar fi interesul ca Romania sa fie un morman de gunoaie? Chiar si presupunand ca altii ne vor raul, chestiile ecologice afecteaza si pe cei din jurul nostru. Asa ca si acest aspect pica.
3. Romanii nu sunt obisnuiti sa arunce selectiv gunoiul. Stiti voi: 3 pungi, 3 culori diferite, 3 ghene diferite. Si sticla asta unde trebuie s-o arunc? Dar punga de la MC? Dar pliantele primite pe strada? Asta e hartie lucioasa, nu e hartie normala.
Faptul ca avem, in tara noastra, tehnologia necesara este un inceput bun. Chorus Engineering este o filiala a firmei mama, cu acelasi nume, din Germania. Ei au ca parteneri 3 dintre cele mai mari firme ce produc sisteme de reciclare a maselor plastice. Printre ei mentionez EREMA:
EREMA este o companie reprezentată la nivel mondial care elaborează și produce sisteme de reciclare a maselor plastice de înaltă calitate.
Încă de la înființarea companiei în 1983, EREMA s-a concentrat pe dezvoltarea de tehnologii cu perfecționare continuă, performanțe superioare și cu impact redus asupra mediului. Numeroasele inovații revoluționare și brevete din domeniul reciclării maselor plastice, precum și dezvoltarea permanentă și pătrunderea pe noi piețe vorbesc de la sine.
Aceasta este forța motrice a companiei EREMA și a transformat EREMA în ceea ce este în prezent:
Specialistul numărul UNU în ingineria sistemelor de reciclare a maselor plastice
(sursa)
Avem, deci, posibilitatea achizitionarii celor mai noi tehnologii. Ele sunt mai aproape de noi ca niciodata. Reciclarea in Romania are, deci, o sansa. Depinde SI de noi s-o fructificam. Daca aruncam gunoiul pe strada in loc sa-l aruncam la cos ce pretentii sa avem la reciclare. Candva, insa, lucrurile se vor schimba. Acel candva ar putea veni mai devreme decat credeam. Sa fim, deci, optimisti. Salutari ECO tuturor! 🙂
1 thoughts on “Reciclarea in Romania”