S-a stricat vremea

S-a stricat vremea: copiii se bucura, abia asteapta sa se dea cu sania, sa construiasca oameni de zapada, sa se bulgareasca.

Pe vremuri, s-a stricat vremea putea echivala cu inchiderea scolilor. Abia asteptam sa ninga mai puternic, mai mult, pentru ca scolile sa se inchida macar cateva zile. O saptamana insemna un vis mult prea frumos.

Pentru adultii responsabili, care au masina, s-a stricat vremea echivaleaza cu necesitatea schimbarii anvelopelor. In cazul in care adultul responsabil nu are asa ceva, va fi nevoit intai sa caute pe net expresii de genul cauciucuri iarna la oferta, urmand apoi a cauta service-uri care sa le si monteze.

Desi acum cativa ani, sa fie vreo 5, tot vedeam soferi nemultumiti de faptul ca primesc amenda pentru ca nu aveau cauciucuri de iarna, multi nestiind nici acum cand ar trebui sa le aiba (conteaza doar vremea de afara sau conteaza si luna anului in care ne aflam?), acum toata lumea pare a accepta norma. Din ce inteleg, statisticile privitoare la amenzile luate din cauza cauciucurilor de iarna scad (ca numar) de la an la an. Nu stiu daca acceptarea asta este si una psihologica ori daca nu cumva oamenii tind sa respecte legea chiar si cand este proasta, ceea ce tot indemn si eu, insa statisticile arata o certitudine.

Am ras zilele trecute dupa ce am auzit ca niste persoane si-au pus la masina, pe langa anvelope de iarna, si … coarne. Ca na, o masina nu poate circula iarna fara coarne. Ma rog, nu-i acuz, pur si simplu m-am amuzat. Eu, insa, ma amuz de multe lucruri, deci nu trebuie neaparat sa ma luati in seama.

Totodata, pentru altii s-a stricat vremea are o conotatie pozitiva. Ninsoarea inseamna ski, inseamna munte, drept urmare este o bucurie. Daca ai masina, toate astea inseamna tot anvelope de iarna, eventual masini 4×4 care sa fie de ajutor pentru drumuri mai dificile.

Pentru mine, mai ales din cauza perioadei in care teatrele si cinematografele sunt inchise, perioada asta inseamna mai mult stat in casa, mai multe carti citite, mai multe filme vazute pe Netflix si HBO GO.  Zapada nu a fost niciodata o bucurie, dar avand in vedere faptul ca oricum nu prea aveam unde sa ma duc, nu inseamna nici tristete, asa cum insemna anii trecuti.

In plus, pentru cei de la tara, care se gandesc la pamanturile lor, zapada inseamna ca vor avea un an viitor bun. Caci zapada urmeaza apoi sa se topeasca si sa asigure necesarul de apa solului. Deci si pentru ei este o fericire.

Chiar asa, daca pentru atatia oameni s-a stricat vremea este de bine, de ce mai folosim inca sintagma „s-a stricat”? Pentru ei zapada nu este o stricaciune, ci o binecuvantare.

Oare cum o fi aparut in limba romana sintagma S-a stricat vremea? Cum si mai ales de ce?

In cazul in care pentru tine s-a stricat vremea inseamna schimbarea cauciucurilor, poti apela cu incredere la Anvelostar Anvelope. Iar in cazul in care vrei sa citesti chestii cu adevarat interesante, apeleaza cu incredere la … blogurile mele. Si la mine, ca blogger. In ambele cazuri nu vei regreta.

Lasă un răspuns