Sa ne pazim

Sa ne pazim

 

 

Discutam cu cineva acum mult timp despre case si curte. Discutia era despre cei care pleaca de la premisa ca trebuie sa stea cu usile larg deschise. Ma rog, regula in multe cazuri este asa: casa este inchisa, curtea este deschisa. De ce sa-ti pui lacate si zavoare pe poarta atat timp cat gardul poate fi sarit? Asta este un punct de vedere.

Altul spune ca acea poarta este un fel de strat. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Cat de eficiente sunt tine de tipul de gard pe care-l pui (daca ai garduri din beton, cu sarma ghimpata deasupra, sansele sa te sparga hotii scad), de ce ai in curte (poti avea un caine, insa depinde si ce fel de caine), dar depinde si de zona. Si nu va ganditi doar la Rahova, Ferentari si alte alea (eu stau in Pantelimon, dar tind sa cred ca m-as fi obisnuit si cu zone mai putin selecte). Cunosc persoane care stau langa case importante, care au camere de supraveghere. E clar ca sansele sa se intample ceva acolo sunt minime.

Discutia era, de fapt, despre utilitatea curtii. Daca unii zic ca ea e utila, ca ne-ar proteja, altii, printre care si eu, sustinem ca utilitatea ei tine, de fapt, de un grad de confort. O curte nu ma va face sa ma simt mai sigur, insa ma voi putea bucura de ea in zilele toride de vara. Nu sunt nebun sa-mi lasa lucruri prin curte noaptea, e clar ca riscurile-s mari. Daca faci asta, o faci pe riscul tau.

La fel de absurd este si lasatul cheilor in poarta, undeva ascunse (sau sub pres, la bloc). De ce mai ai cheia, daca ea poate fi gasita p-acolo?

Sa ne pazim, deci, fara sa fim paranoici. Extremele trebuie evitate, in ambele sensuri. Si sa ne bucuram de confortul casei noastre. Salutari MINUNATE tuturor!

 

Lasă un răspuns