Se poate mancare gustoasa si sanatoasa?

Se poate mancare gustoasa si sanatoasa?

 

Mai presus de a fi sanatoasa mancarea trebuie sa fie gustoasa. Daca spunem contrariul inseamna ca mintim. Nimeni nu ne impiedica sa mancam sanatos si gustos insa nu de fiecare data acest lucru este si ieftin mai ales atunci cand mancam in oras. Putem gati acasa chiar daca credem ca nu stim sa facem asta. Marele secret al unui profan in bucatarie este sa foloseasca cat mai multe condimente si sa nu amestece alimentele care se bat cap in cap, adica unele care sa se neutralizeze sau care sa contribuie la producerea unui gust neplacut.

Daca ne referim doar la condimente, pentru a ne asigura ca sunt sanatoase va trebui sa nu le cumparam mixate, adica mai multe condimente si legume intr-un plic. Acelea in proportie de 99,99% au si potentiatori de arome si foarte multe E-uri. De multe ori vorbim doar de sare colorata.

Atunci cand le cumparam separat e mai greu sa se strecoare ceva chimic fara a ne da seama. De exemplu nu prea ai ce sa ii faci unei foi de dafin. Exista si condimente pe care le putem cumpara singure si care pot contine ceea ce popular numim „chimicale”. Un exemplu ar putea fi pulberea de turmeric, in care se pot strecura si anumite adaosuri. Daca vrem sa ne asiguram ca nu patim asta putem cumpara radacina intreaga. Apropo, daca sunteti fan al mancarii indiene sau al celei din sud-estul Asiei, adica extrem de colorata, aromata si iute, atunci nu trebuie sa ignorati acest condiment.

In principiu putem face mancare gustoasa si sanatoasa doar cu cateva alimente pe care le gasim prin bucatarie. Dupa cum am spus, pentru asta nu trebuie sa fim bucatari. Iata o reteta simpla. Ne trebuie  o ceapa sau un fir de praz, o bucatica mica de unt, doua oua, un carnat pe care l-am uitat prin frigider de saptamana trecuta, un ardei gras si o bucatica de branza. Ce putem face cu toate acestea!? Exact, o omleta. Nu, nu am uitat de ulei. Nu ne trebuie.

Omleta se poate face si fara ulei insa e important sa avem si o picatura din acesta pentru a nu iesi prea mult fum in bucatarie. Putem topi untul in loc de ulei si in felul acesta obtinem si un gust aparte al omletei. Dupa ce se topeste untul trebuie sa punem la prajit ceapa sau prazul si sa asteptam 2-3 minute pana cand se schimba culoarea apoi adaugam ardeiul tocat, carnatul si ouale batute impreuna cu branza. Nu trebuie sa le punem pe toate odata ci sa asteptam astfel incat tot ce punem in tigaie sa nu se arda intr-un final, carnatii trebuie pusi ultimii inainte de oua pentru ca se prajesc mult mai repede decat ceapa.

Asta este doar un exemplu de mancare gustoasa si sanatoasa pe care o poate face oricine. Aveti incredere in voi. Oricine poate fi bucatar daca vrea si nu ma refer la unul de-o reteta ci la unul care poate sa o faca si pe a doua, care o greseste pe a treia si caruia ii iese a patra. (poza cover este luata de aici)

2 thoughts on “Se poate mancare gustoasa si sanatoasa?

Lasă un răspuns