Seriale online

Pe celalalt blog scriu constant despre filme. Sunt chemat de distribuitorii de filme pentru a scrie despre ele. Eu am astfel privilegiul sa le vad inainte de a se lansa. Ma bucur pentru asta deci.

Legat de filmele artistice, pot sa spun ca am prins gustul vizionarii la cinema. Acum, daca am de ales intre a vedea acasa un film si a-l vedea la cinema, il voi prefera oricand la cinema. De asemenea, am devenit pretentios si cand e vorba de cinematografe. Un film cu efecte 3D bune trebuie vazut la IMAX daca este disponibil acolo. A vedea in 2D un film ce este disponibil in 3D mi se pare de neacceptat. La fel si cu cinematografele vechi: mergeam pe vremuri la Patria sau Scala. Calitatea imaginii nu este printre cele mai bune, sa nu zic de sunet. Acum evit pe cat posibil acele cinematografe. La Studio e imagine buna, la Elvira e imagine buna, la PRO nu mai zic (ca sa vorbesc de cinematografe ce nu sunt in mall). Merg acolo deci.

Exista insa niste filme pe care nu le pot vedea la cinematograf. Si dau 2 exemple:

1. Scurt-metrajele si mediu-metrajele sunt difuzate doar la festivaluri. Am vazut recent Captivi de Craciun, in regia Iuliei Rugina. Unde l-am vazut? Pe net, bineinteles. Nu am prins pana acum gustul scurt-metrajelor, n-am fost nici la festivaluri unde erau difuzate, insa promit sa fiu cu ochii pe ele in viitorul apropiat. Ideea este insa alta: daca eu acum vreau sa vad un scurt-metraj din 2006, nu am decat varianta internetului. De ce as vrea sa vad un scurt-metraj vechi? Simplu: sunt regizori, precum Iulia Rugina ori Igor Cobileanski, care sunt la debutul in materie de lung-metraje. Ei au facut pana acum numai scurt-metraje (si mediu-metraje). Daca vrei sa descoperi un regizor si sa vezi ce a mai facut in materie de filme, trebuie sa le vezi si p-alea. Deci netul sa traiasca.

2. Serialele sunt si mai si: ele nu pot fi vazute la cinematograf. Le putem vedea la tv (in cazul in care vreun post tv le cumpara) sau online (pe site-uri de seriale online gen subtitratonline.eu). La tv au farmecul lor, insa acel farmec implica si riscuri:
– Trebuie sa-ti faci programul in functie de acel serial;
– E intrerupt de reclame;
– Daca e pe un post gen tvr sau pro-tv s-ar putea sa fie devansat si amanat de evenimente importante: alegeri, meciuri de fotbal ori cine stie ce alte evenimente importante. Legat de asta am un exemplu: un amic astepta cu nerabdare filmul Ultimul Corupt din Romania. Nu-l vazuse la cinema, pe net nu exista, si urma sa-l dea pro-tv-ul. Era zi cu alegeri (nu mai stiu care), asa ca ora initiala nu a fost respectata deloc. A asteptat de se saturase. Insa intr-un final l-a vazut.
– Vezi doar 1-2 episoade pe zi/saptamana, in functie de cum il difuzeaza acea televiziune.

Nu incurajez pirateria, nu e bine sa facem asta, insa uneori este singura solutie. Ok, mai putem comanda DVD-ul cu serialul favorit pe alde EBAY ori AMAZON, insa necesita timp si niste cheltuieli in plus. Primul pas in a combate pirateria si evaziunea, in orice domeniu ar fi, este sa oferi alternativa legala. In acest caz ar fi sa pui la dispozitia publicului instrumente legale de a viziona seriale.

Eu unul inca n-am intrat in febra serialelor, insa nu neg ca undeva, candva, as putea face asta. Si daca o voi face voi apela probabil tot la site-urile de seriale online, legale sau mai putin legale in Romania.

Salutari MINUNATE tuturor 🙂

Lasă un răspuns