Incalcarea regulilor vestimentare este ceva la ordinea zilei in cazul meu. Cu siguranta nu este prima data cand va spun asta. Si, probabil, nici ultima. In continuare va voi spune DE CE fac asta si voi spune ce reguli respect.
Incep cu o amintire din facultatea de drept. Este o facultate pe care nu am profesat-o niciodata, dar care mi-a modelat intr-un fel modul de a gandi. Am ramas cu cateva chestii care, recunosc, ma ajuta in ceea ce fac acum.
Una dintre ele este notiunea de lege. Am invatat-o la Teoria Generala a Dreptului, o materie mult subevaluata. Invatam acolo ca IN SENS RESTRANS, legea este doar cea data de Parlament, caci Parlamentul este UNICUL organ legislativ. In sens larg, insa, legea este orice norma data de orice organizatie. Regulamentul scolar este LITERA DE LEGE in acea scoala. Evident, exista o ierarhie a LEGILOR, a normelor, o lege inferioara nu se poate opune unei legi superioare. Regulamentul scolar nu poate contrazice o lege. Nu are cum, devine ilegal, deci inaplicabil.
Ce ne facem, insa, cu legile nescrise? Nu, daca EU voi scrie o carte, un articol ori un ghid vestimentar, ziceti-i cum vreti, acesta NU va fi o lege scrisa, caci EU nu pot fi numit LEGUITOR. Un ghid de nunti, de pilda, este GHID, chiar daca unii oameni incuiati, ca sa ma exprim ca-n Harry Potter, il vor respecta ca pe o lege.
Asadar, normele vestimentare, ghidul bunelor maniere si alte asemenea sunt doar recomandari. Atunci cand JUDEC un astfel de ghid, aceste norme, imi pun de fiecare data 3 intrebari:
- Cine este afectat de o eventuala incalcare a acelei norme?
- Pe ce se bazeaza acea norma?
- Ce as putea pati daca o incalc?
Ca sa dau un exemplu: se spune ca nu am voie, ca barbat, sa stau cu palaria pe cap inauntru. Doar ca, incercand sa raspund la prima, am ajuns la urmatoarea concluzie: la restaurant nu deranjez pe nimeni, insa la teatru ori la cinema DA! Drept urmare, la restaurant voi sta TOT TIMPUL cu palaria pe cap, in timp ce la teatru ori la restaurant o tin pe cap DOAR daca stau pe ultimul rand. Daca nu deranjez pe cineva.
Acum trebuie sa va vorbesc despre asa numitele sosete neperechi. E drept, din pacate pentru mine, un pentru care incalcarea regulilor vestimentare este o regula, o norma, chiar si acestea respecta anumite reguli. De pilda, au aceeasi nuanta de culoare la baza.
Ca idee, insa, pentru unii acesta este maximum de non-conformism vestimentar la care sunt dispusi. Unora chiar si asta li se pare absurd.
Ca sa raspund la intrebarile de mai sus, strict legat de aceste sosete, voi spune urmatoarele:
- Nu este nimeni AFECTAT in mod direct. Nimeni nu este ranit, viata nimanui nu este pusa in pericol. Nu esti afectat ca la teatru, sa nu poti vedea corespunzator spectacolul.
- Probabil pe matematica. Pe simetria din matematica. Ori din arhitectura. Chiar daca nici acolo nu inteleg pe deplin pe ce se bazeaza acea simetrie. Nu spun de echilibru, de chestiunile fizice, care daca sunt incalcate pot pune in pericol structura. Ma refer strict la partea estetica, la culorile in care este pictata o cladire, atat pe interior, cat si pe exterior.
- Eh, aici lucrurile sunt in favoarea mea. Din punctul meu de vedere, atrag atentia. Imi fac propriile reguli, propriile norme. Ele sunt diferite de ale celorlalti, lucru care imi surade. Sunt in avantajul meu.
In final, legat Sosete neperechi si incalcarea regulilor vestimentare, va mai zic un avantaj ale acestor sosete: daca ai avea multe astfel de sosete nu ai mai plange dupa vreuna pierduta si nu ai mai avea grija sa le pui tot timpul perechi. Pur si simplu le-ai pune pe toate la spalat si ai lua 2 la intamplare atunci cand te imbraci. Ori 2 cu sens: pe una o asortezi cu pantofii si pe alta cu camasa.
Acum este randul vostru sa-mi spuneti cum stati cu incalcarea regulilor vestimentare. Cum, cand si de ce, ca sa fiu mai exact.
ps: Unii spun ca incalcarea normelor vestimentare vine din insasi ideea ca barbatii sa poarte sosete colorate.