Strategia este importanta

Strategia este importanta

 

Acesta NU este un articol despre #CupaMondiala, desi ar fi putut sa fie. Da, la fotbal strategia este importanta, putand da N exemple in acest sens. Despre strategii din fotbal am scris, ca tot este #CupaMondiala in desfasurare.

Voi vorbi, in continuare, despre ideea in sine de strategie. Cati dintre noi ne stabilim dinainte pasii? Sa ne croim strategia pas cu pas, sa ne programam dinainte etapele pe care le vom urma. Cati viitori studenti isi planifica, pas cu pas, cariera? Sa stie exact ce vor face dupa terminarea facultatii? Sau macar ce isi doresc sa termine?

Sa va dau cateva exemple de asa nu:

1. Te duci la magazin fara o lista prestabilita. Urmarea? Cumperi fix ce nu iti trebuie, iar de lucrurile utile uiti. D-aia sunt facute hypermarketurile: sa te invarti aiurea prin ele si sa cumperi ce-ti face cu ochiul.

2. Iti cauti un obiect important, sa zicem un laptop, fara sa stii exact ce-ti doresti. Nu stii la ce iti va trebui, nici macar bugetul nu-l ai foarte clar. E bun si de 2 mii, dar daca e 3.300 inseamna ca e mai bun.  Credeti-ma, am patit-o.

3. Multi vor sa-si inceapa o afacere, stiu cam ce ar vrea, dar nu au o strategie. Plan de afaceri? Ce-i ala? Nu au auzit in viata lor de asa ceva.

Ca sa revin in domeniul fotbalului si sa fac o comparatie, la fotbal imi pare ca exista 2 tipuri de antrenori:

1. Nu conteaza cum joaca adversarul, conteaza echipa mea. Daca ne facem jocul, invingem. Cand esti Barcelona s-ar putea sa mearga. Cand esti o echipa mica e clar c-o dai in bara. Constant.

2. Oricat de mare ar fi echipa mea, stilul de joc e in functie de adversar. Mourinho e antrenor mare? Daca da, sa stiti ca el gandeste asa.

In afaceri pare sa fie acelasi lucru. Pentru unii nu conteaza piata, nu conteaza cererea, produsul lor e GENIAL, deci cu siguranta va avea succes. I-a iesit lui Steve Jobs, e clar ca le va iesi si lor.  Exista insa persoane care, desi lucreaza pentru cele mai mari companii, tot fac studii de piata peste studii de piata.

Compania PEPSI e destul de mare? Daca da, sa stiti ca ea a scos un produs, Pepsi Gingo, special pentru #CupaMondiala. Nu am inteles, ce-i drept, targetarea (oh, cat urasc cuvantul si cat urasc faptul ca nu are un sinonim exact in romaneste) lui si de ce nu se gaseste la 2L. Ma rog, un detaliu. Ideea e ca produsul a fost scos in urma multor studii. Pepsi da o tona de bani pe studierea pietei, insa firmele mici REFUZA sa o faca. Oare de ce?

Strategia este importanta, indiferent de domeniu. Si nu, nu sunt chiar un exemplu bun in acest sens. Promit insa sa indrept acest neajuns. Salutari STRATEGICE tuturor!

5 thoughts on “Strategia este importanta

Lasă un răspuns