Taxiul in Bucuresti: ieftin, slab calitativ, uneori greu de gasit

Taxiul in Bucuresti: ieftin, slab calitativ, uneori greu de gasit

 

As putea incepe o rubricuta cu aventuri in taxi. Fiecare cursa este o aventura in felul ei, insa nu despre asta vreau sa va povestesc, ci despre situatiile, se pare din ce in ce mai multe, in care taxiul este extrem de greu de gasit. Va voi prezenta 3 situatii, ultima intamplata aseara.

Taxi

1. Prima oara am patit-o anul trecut, pe 22 mai 2014. Stiu data exacta pentru ca am un reper. Eu iesisem de la Godot, de la spectacolul de la 10 (care s-a terminat in jur de 12), insa tot atunci se terminase la Sala Palatului spectacolul aniversar Benone 77. Era omor pe taxiuri. Am chemat un taxi prin aplicatie (la telefon nu prindeai, pe aplicatie poate aveai noroc sa te ia cineva; in plus, toate persoanele care fusesera la Benone erau in varsta, nu le aveau cu aplicatiile, sunau in prostie) si in sfarsit am prins un Speed dupa vreo 15 minute. Tin minte ca taxiurile erau asaltate, cum era unul pe verde cum sareau vreo 5 pe el. Vine si al meu dupa inca vreo 7 minute de la comanda (atat anuntase, 7 minute, eram fericit ca pot sa ajung in sfarsit acasa), insa cand sa ma urc in el vad o baba ca vine amenintator. Ii explic eu, calm, ca e taxiul meu, e comanda mea. La care ea: „Ca tu ai telefon modern, d-aia ai chemat. Eu ce vina am ca nu am aplicatie?”. Imi propune sa se urce si ea in taxi si sa ocolim, ca ea nu mai suporta sa stea acolo. Ii explic ca nu, e taxiul meu care ma va duce acasa pe mine si doar pe mine. O sfatuiesc sa cheme un taxi telefonic, ea imi raspunde urland ca nu raspund nenorocitii astia la telefon si ca doar cei ca mine, cu aplicatie, prind taxi, apoi plec. Taximetristul radea. Culmea e ca abia de la el am aflat de ce era multimea aia de oameni. Eu chiar nu stiam de spectacolul de la Sala Palatului.

Taxiuri in Bucuresti

2. A doua oara dupa concertul Andre Rieu. A fost in Constitutiei, eram cu o amica. Ea sta undeva prin Titan (pe langa Auchan). Mergem pe jos pana la Universitate, zic ca daca e sa chemam, chemam de acolo. Toate taxiurile de pe drum ne-au refuzat (erau oprite, dar nu luau; de ce ai sta intr-un taxi pe verde daca tot refuzi curse?!). La Universitate ne asezam in statie si zic sa chem prin aplicatii (am vreo 5 pe telefon). Primele 3 mi-au zis ca nu-s masini disponibile. Pana s-o folosesc pe cea de-a patra, a venit un troleu care se retragea. L-am luat pana la Vatra Luminoasa, am mers pe jos pana la Mega Mall, de unde ea a putut lua linistita un taxi (care i-a pus si aparatul, culmea). Au fost multe concerte Andre Rieu, stiu ca-n alte zile fusesera probleme cu taxiurile, eu pot spune c-am fost norocos cu acel troleu.

Alaturi de Adriana, la concertul Rieu.

3. Ultima faza s-a petrecut aseara. Eu am iesit de la Freak Show, spectacol in cadrul UnderCloud (de la MTR). Ghinionul meu, exact ca-n primul caz, a fost ca-n aceeasi seara s-a deschis si festivalul Enescu. In plus, aseara am mai avut un ghinion: telefonul meu era aproape descarcat (am ajuns acasa cu 2% baterie). Am deschis repede netul, am deschis Clever (am zis ca-s mai multe firme, sansele-s mai mari). Nimic. Bateria scadea vazand cu ochii, asa c-am inchis repede netul. Am zis ca poate prind unul stradal. Nimic. Ma apuc sa sun: Speed zero masini, Cristaxi zero masini, Meridian nu raspunde. Incerc pana si la Pelicanul, n-or fi ei preferatii mei, dar au multe masini. Imi raspunde un robot care-mi spune ca nu sunt operatori disponibili. Rog paznicul de la Spring (ala e Non-stop, norocul meu) sa sune el, ca am telefonul descarcat. Nici asa nu a mers. Intr-un final a aparut, parca de nicaieri, un Cristaxi. M-am urcat in el, m-a dus acasa omul fara probleme (cu aparatul pus, a stiut exact unde e scara, m-a bagat prin spate, am mers fix 1 minut pana la scara blocului). Era tipul de taximetrist old-school, care se bazeaza pe memorie mai mult decat pe chestii electronice.

Care-i concluzia? Pai sunt 3 concluzii:

1. Avem cel mai ieftin taxi din Europa. 1.4 lei inseamna 0.32 euro. Stiti cat e taxiul in alte tari? De la 2 euro in sus. In Milano ajunge la 8 euro. Taxiul e un lux in alte parti, la noi, datorita pretului, este accesibil aproape oricui (se duc studentii la examen, se duc unii la serviciu zilnic, se duc petrecaretii noaptea, din club). Asta are si o parte negativa: este extrem de solicitat, iar atunci cand sunt evenimente, devine de negasit.

2. Aplicatia a devenit ceva absolut necesar. Nu stiu cat de adevarat e, dar am inteles ca nu prea mai sunt dispeceri. Ori economie, ori nu mai e nevoie de ei. Oricum, daca doua persoane se afla in acelasi loc, unul suna, altul comanda prin aplicatie, cel de-al doilea va gasi mult mai repede masina.

3. Avem conditii proaste, putini se mai gandesc la investitii. Este o concurenta enorma, mai ales in Bucuresti. Intai au venit taxiurile de Ilfov (cu Pelicanul in frunte, dar au mai trecut si altii pe Ilfov, gen As sau Leone), apoi a venit UBER. Datorita UBER am vazut, de 1 an, un oarecare progres la firmele de taxi: odorizantele nu mai sunt de domeniul SF-ului, aerul conditionat la fel (Aseara, de exemplu, desi era noapte si putea lejer sa deschida geamul, soferul avea aerul conditionat pornit). Ziceam eu ca nu voi merge niciodata cu UBER, dar se pare ca au si uberistii utilitatea lor.

Legat de firmele noi, am vazut ieri prin trafic, in fuga, un taxi interesant: Taxi Yellow Cab se chema, iar tariful este de 1.29. Daca are cineva mai multe detalii il rog sa mi le lase aici.

Concluzia e fix cea din titlu: taxiul in Bucuresti este ieftin, slab calitativ si uneori greu de gasit. Nu-mi dau seama daca ar trebui sa-mi doresc o scumpire a lui (aseara, probabil, as fi dat si 20 de lei pe o cursa, doar sa ajung acasa), pentru a nu mai fi atat de accesibil, sau e ok cum e acum. As tinde sa zic ca prefer sa ramana la fel de ieftin cum este acum, insa raspunsul nu este atat de banal pe cat pare la prima vedere.Tema aceasta, insa, o voi aborda intr-un articol viitor. Salutari MINUNATE tuturor!

 

Lasă un răspuns