#TIFF2014 Cu taxiul prin Cluj

#TIFF2014 Cu taxiul prin Cluj

Cu ocazia #Tiff2014 m-am plimbat prin Cluj. Daca nu era TIFF-ul nu as fi ajuns in Cluj curand. Nu era pe lista mea de orase de vizitat, asa ca traiasca blogul.

Din pacate ori din fericire, am fost nevoit sa merg foarte mult cu taxiul prin Cluj. Motivele au fost diverse, nu vreau sa intru in detalii. Voi vorbi despre efecte, asadar cateva intamplari de prin periplurile mele cu taxiul prin Cluj:

– Taxiul este mai scump decat in Bucuresti. Costa peste 2 lei per kilometru. Cam 2.25 e pretul mediu ziua, iar seara e 2.5. Pretul este mai mic la o anumita firma, dar si mai mare la alta.

– Nu am fost tepuit niciodata. Nu am fost plimbat prin alte locatii din Cluj. Stiau taximetristii ca-s bucurestean, insa ma respectau. Dimpotriva, stiind ca-s strain voiau sa isi prezinte marfa. Le era teama sa nu se faca de ras. Poate era de vina si badge-ul de presa de la gat.

– Taxiurile mi se par mai ingrijite atat pe exterior, cat si pe interior. In majoritatea taxiurilor exista odorizante, iar in foarte putine se fumeaza. Muzica nu am auzit in niciunul, toti taximetristii aveau chef de vorba. Singurii care au vorbit la telefon au folosit hands-free.

– O discutie interesanta cu un taximetrist: despre anvelope. Cica el oricum folosea un anumit tip de anvelope vara si un alt tip iarna. Daca folosesti anvelope de iarna vara se tocesc mai repede, iar tocirea se vede la aparat: daca e roata tocita se invarte mai mult, deci aparatul arata mai mult. Si clientul are impresia ca-l tepuiesti.

Vila Dana, unde eram cazat, era ascunsa. Unii nu stiau sa ajunga. Majoritatea inchideau aparatul cand ajungeau in curtea Clujana si apoi cautau locatia. In Bucuresti nu se intampla asta.

– Majoritatea, insa, erau pe dinafara cu TIFF-ul. Parca urau filmele. Ei nu erau obisnuiti cu turistii, iar cu TIFF-ul nici atat. Ce atata tiff?

– O metoda invatata de la cineva de evitare a tepelor: anunti dinainte ca vrei bon stampilat. Efectul a fost dublu in unele cazuri: pe langa faptul ca nu ma tepuiau (poate d-aia n-am luat nicio teapa), mai si deveneau curiosi. Se intrebau cine esti, unde decontezi? Cand auzeau de blogger strambau din nas, insa unii erau invidiosi: adica va plateste sa va uitati la filme? No, da e mai bine asa: pe dumneavoastra va plateste sa va uitati la filme, iar dumneavoastra ma platiti pe mine sa va iau din fata cinematografului…

– E o firma rau-famata in Cluj, cica lucreaza doar pe la aeroport. Prin oras nu i-am vazut. S-au ferit din calea mea.

– Poti lua, cu incredere, un taxi pana si din gara. Niciun risc.

– Ziceam de masini: ele pareau mai noi ca cele din Bucuresti. Sau e din cauza ca orasul e mai mic, deci numarul de kilometri e mai mic? Posibil.

– Nu am intalniti niciun taximetrist care sa nu vrea sa ma ia ca-s roman. Ungurii or evita meseria asta? Recunosc, unii aveau nume de ungur, insa vorbeau perfect romaneste.

– Taximetristii nu prea gusta aplicatiile de mobil. Unul imi explicase de ce refuza sa isi bage aplicatia. In Bucuresti din ce in ce mai multi isi baga aplicatia. E invers aici: fara ea esti mort. Acolo statia e sfanta.

– Langa Cinema Victoria, langa parcul cu statuia lui Avram Iancu, e statie de taxiuri. Din statia aia nu poti iesi din rand, practic clientul e obligat sa ia primul taxi. Eu cautam o anume firma de taxi (cea recomandata de pensiune), asa ca m-am dus la taxiul din coada. M-a refuzat, spunand sa merg mai in fata. E adevarat, cel din fata era un taxi de la aceeasi firma.

– Este un taxi in Cluj care se cheama PRO Rapid. Nu am mers cu el. Am zis ca e prea de divizia B :))

– La final am luat taxiul pana la gara. Soferul s-a dat jos instant, se dusese la portbagaj. M-a asteptat, mi-a dat bagajul jos. Abia apoi i-am platit. In Bucuresti nu m-ar fi lasat sa cobor din masina fara sa platesc.

Per total recomand plimbarea cu taxiul prin Cluj. Un amic, viitor regizor, imi spunea ca prefera oricand o plimbare cu taxiul in dauna uneia cu metroul. E mai personala, interactionezi, discuti. Iar in Cluj discutiile par mult mai FAINE (ca sa folosesc un termen ardelenesc).

Articolul #TIFF2014 Cu taxiul prin Cluj este PRIMUL articol despre #TIFF2014 scris de la revenirea mea in Capitala. Vor mai urma si altele. Salutari OLTENESTI tuturor!

4 thoughts on “#TIFF2014 Cu taxiul prin Cluj

Lasă un răspuns