Top 6 greseli gramaticale facute de romani

Top 6 greseli gramaticale facute de romani

Lingvistii si alti specialisti din domenii relevante sustin ca dificultatea de a invata sau intelege o limba depinde foarte mult si formele flexionare ale cuvintelor existente in acea limba.

Limba romana prezinta foarte multi termeni de acest gen care pun in dificultate pana si pe cei mai buni oratori si vorbitori nativi. Conjugarile verbelor, formele diferite ale pronumelor, acordurile sunt atat de diverse incat de foarte multe ori apar confuzii chiar si in urma consultarii unui dictionar.

Persoane de specialitate, jurnalisti cu experienta si uneori chiar si cei ce folosesc zilnic un DEX online se confrunta si cad in capcana greselilor gramaticale comune.

dictionar

Cele mai frecvente greseli gramaticale in limba romana:

1. Folosirea prea multor sau prea putinor „i”-uri

Spre exemplu, privind definitiile din dictionar, se observa ca forma verbului „a sti” este cu un singur „i”, dar se scrie cu doi, atunci cand este folosit la persoana a II-a singular, conjunctiv prezent sau indicativ prezent atat in forma afirmativa cat si negativa.

O alta eroare frecventa este atunci cand un adjectiv isi schimba locul in fata substantivului si ii preia articolul: „ochii albastri” devine „albastrii ochi”.

De asemenea, in situatiile in care se folosesc derivate cu anumite prefixe sau compusi se dubleaza „i”-ul din interiorul cuvantului.

2. Folosirea adverbului „decat”

Are valoare morfologica de adverb sau conjunctie si apare in definitii in DEX ca adverb comparativ de inegalitate sau cu sens care apare in constructii negative. De foarte multe ori se aud si se folosesc expresii precum „Am decat un mar”, ceea ce este o utilizare gresita din punct de vedere gramatical. Exprimarea corecta gramatical este „Nu am decat un mar”.

3. Insumi sau insami

Foarte des cele doua pronume sunt folosite gresit in vorbirea de zi cu zi, dar si in scris. Forma corecta pentru persoana I, masculin, singular este: „eu insumi”, iar forma corecta pentru feminin, singular este: „eu insami”.

4. Adjectivul „patetic” folosit cu sens negativ

Foarte multe persoane atribuie termenului „patetic” un sens negativ. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca il asociaza cu cuvantul din limba engleza „pathetic” care descrie o persoana josnica. Pe DexOnline.net cuvantul „patetic” este definit ca: plin de patos, care induioseaza sau impresioneaza.

5. Verbul „a vrea”

Forma foarte de folosita „eu vroiam” este de fapt una eronata, rezultata dintr-un amestec de forme flexionare. Folosirea corecta, pentru a exprima dorinta de a obtine ceva este prin verbele „a voi” sau „a vrea”.

Pentru verbul de origine latina „a vrea” conjugarile de indicativ la timpul imperfect sunt: eu vream, tu vreai, el/ea vrea, noi vrem, voi vreti, ei/ele vreau.

Pentru verbul de origine slava, cu forma de dictionar „a voi”, conjugarea este urmatoarea: eu voiam, tu voiai, el/ea voia, noi voiam, voi voiati, ei/ele voiau.

6. Forma verbului „a crea”

De cele mai multe ori vorbitorii de limba romana se confrunta cu dificultati in folosirea formei „creez” sau „crez”. Regula care dicteaza in ce situatie de dubleaza „e”-ul este neclara si da nastere unor erori des intalnite atat in vorbire cat si in scris.

Atunci cand verbul „a crea”, in declinarea sa include litera z, se dubleaza vocala „e”. In aceasta situatie forma corecta este „creez” si nu „crez”.

Atunci cand declinarea verbului nu contine consoana z, „e”-ul nu se dubleaza: „creand”.

Majoritatea greselilor de genul acesta pot fi evitate prin folosirea cat mai deasa a unui dictionar tiparit sau online.

1 thoughts on “Top 6 greseli gramaticale facute de romani

Lasă un răspuns