Turismul medical, in intelesul sau clasic, este deplasarea dintr-un oras sarac ori dintr-un sat, unul fara spital ori cabinete medicale performante, intr-un oras mai mare. In plus, pentru ca vorbim despre turism, pe langa pacient calatoreste uneori si un insotitor (prieten ori membru al familiei). Ceea ce este cat se poate de in regula.
Sunt foarte multe pensiuni situate in imediata apropiere a spitalelor. Fix pentru asta au fost ele amplasate acolo: pentru acest turism medical, pentru astfel de clienti, de pacienti care vin sa se trateze. Am stat intr-o astfel de pensiune in Cluj.
Sa nu intelegeti ca serviciile sunt inferioare unei pensiuni normale, sa nu credeti ca o astfel de locatie de cazare ar fi diferita. Nicidecum.
Exista, insa, un tip diferit de turism medical, unul mai dubios, daca ma intrebati pe mine, unul in care te deplasezi in alt oras pentru a te trata desi poti face acest lucru si la tine acasa. Uneori oferta medicala este mai bogata in orasul tau, insa tu preferi sa practic un turism medical aparent de neinteles. Aparent este cuvantul corect, pentru ca de fapt eu il inteleg si empatizez cu cei care-l practica. Il incurajez chiar.
Va dau 3 exemple, 3 situatii:
- Te-ai mutat din orasul X in orasul Y, insa tu vrei sa ramai fidel medicului la care te-ai tratat. Se intampla cu precadere atunci cand este vorba despre ceva sensibil (o femeie are incredere in ginecologul la care merge de 20 de ani si nu vrea sa si-l schimbe). Psihic te simti mai bine impartasind cu cat mai putine persoane problemele tale medicale intime. Nimic de condamnat.
- Medicul tau s-a mutat in alt oras, iar tu il urmezi pentru ca ai incredere in el. Am auzit-o in cazul catorva medici stomatologi. Am auzit inclusiv legat de oameni care s-au mutat in capitala. Mai jos va dau si detalii.
- Serviciile medicale sunt mai ieftine in alt oras, acoperind inclusiv cheltuielile de transport si cazare. Daca ai deja cazarea asigurata, un apartament in acel oras, lucrurile sunt evidente. In plus, daca in acel oras tu te duci si cu alt scop, sa-ti revezi familia ori prietenii, sa te odihnesti, atunci in mod evident renteaza.
Auzisem acum ceva timp 2 chestii misto din domeniul stomatologiei:
- In capitala sunt prea multe cabinete fara pacienti. Pur si simplu oferta este mult mai mare decat cererea. Sunt dentisti buni care mor de foame si dentisti mai putin buni care, pentru ca au preluat o clientela de la cineva, au ce manca. Au ce trata, mai precis. Legat de dentistii buni care mor de foame, ne invartim oarecum in cerc: un dentist bun este unul care-si face mana, care are pacienti, care lucreaza. Daca mai mult someaza decat lucreaza, un potential dentist bun nu va putea progresa, chiar daca el ar fi putut deveni, in alt context, un dentist excelent.
- In acelasi timp, sunt cabinete dentare celebre in orasele din apropierea Bucurestiului (de fapt forma corecta cica ar fi Bucurestilor) care au pacienti multi, inclusiv din Bucuresti. Tu, ca bucurestean, locuiesti langa un cabinet stomatologic, insa preferi sa te duci la unul aflat la zeci de kilometri distanta. Daca vorbim despre capitala, o situatie deloc diferita este si cea in care un locuitor din Militari se duce la un dentist din Baneasa ori din Pantelimon. I-a fost recomandat ori il stie personal – e irelevant. Ideea este ca strabate jumatate de Bucuresti pentru a se trata.
In provincie lucrurile sunt cu atat mai accentuate. O persoana care a plecat, sa zicem, din Alba Iulia in Cluj, in Bucuresti ori chiar in strainatate, se intoarce constant acasa, unde sta 1-2 saptamani. In acest timp el isi poate rezolva si problema dentara pe care o are. Se duce fie la dentistul la care se ducea si pana atunci, fie cauta online (sau offline, prin recomandari) un cabinet stomatologic bun. Comparativ cu strainatatea, un tratament de ortodontie in Alba Iulia este mult mai ieftin decat unul echivalent in Franta, Belgia, Spania, Italia, Germania ori Anglia.
E drept, daca strainul lucreaza legal in tari gen Franta (o tara destul de socialista, atat in sens pozitiv, cat si-n sens negativ), acolo tratamentul stomatologic este decontat, este acoperit de asigurarile medicale. Doar ca nu toti lucreaza legal, oficial, drept urmare va fi in continuare o piata pentru un astfel de turism.
Ce parere aveti, insa, despre cei care vin din Bucuresti sa se trateze in Cluj, Alba Iulia ori Timisoara? Nu doar tratamente stomatologice, desi despre acestea am vorbit cu precadere in acest articol. Sunt ei absurzi, incuiati ori snobi? Sau este pur si simplu o alegere pe care n-ar trebui s-o judecam.
Imi plac medicii care intretin o relatie amicala cu pacientii, imi surade ideea de fidelitate fata de medic, drept urmare nu doar ca nu-i condamn, ci chiar ii incurajez pe cei care fac asta. Pe medici ii laud pentru puterea de convingere, pentru ca au reusit sa-si pastreze pacientii chiar daca acestia au parasit orasul, iar pe pacienti ii inteleg.
Legat de acest turism medical de nevoie, sa te duci intr-un alt oras pentru ca la tine acasa nu te poti trata, pot spune ca este trist. Nu zic de operatii complicate, ci vorbesc de proceduri medicale normale, curente. Suntem in 2020, totusi. Iar aici includ si pacientii care fug de spitalul orasenesc, municipal ori judetean (irelevanta denumirea) din cauza nepriceperii medicilor ori a conditiilor sanitare si igienice. Da, unii oameni sunt nevoiti sa practice acest turism obligati, nicidecum de placere.