Un altfel de turism

Cand vorbim de turism ne gandim, invariabil, la locatii exotice ori locatii cu peisaje superbe. Poate fi vorba de munte ori de mare. Ne-am gandit insa, vreodata, la un altfel de turism? Ne-am gandit ce ne-am face daca am fi din provincie?

Sa va explic…

1. Bucurestiul este plin de mall-uri. Daca nu-s mall-uri is magazine mari, tip Unirea, cu multe-multe magazine. Daca nu vorbim de astea, vorbim de Europa, un loc de unde putem cumpara orice.
In provincie cam bate vantul: sunt magazine stradale, cu marfa incerta si oricum destul de scumpa. In Slatina mea natala este plin de second-handuri. Este firesc ca oamenii sa doreasca sa mearga la cumparaturi in capitala, nu?

2. V-ati gandit cum este sa nu aveti cinema in orasul vostru? Vedeti filme online, legal sau nu, insa poate vreti un 3D si poate vreti o atmosfera de cinema. Ce faceti? Mergeti in Bucuresti sau intr-un oras mare apropiat.

3. Un oras fara teatru este si mai trist. Am inteles ca acesta ar fi unul din motivele pentru care unele teatre au spectacole de dimineata si la pranz: sunt oameni care vin din provincie (eventual orasele apropiate, gen Pitesti), care vor sa vada un spectacol de teatru, dar sa nu fie seara. Ei sunt publicul tinta. E drept, nimic nu impiedica un bucurestean sa vina la teatru la ora aia. Cat de curand voi testa si eu un spectacol la ora 11 dimineata.

As mai enumera aici: turismul dat de diversele conferinte si traininguri (care poate fi si in sens invers: din Bucuresti catre provincie, in special catre munte si mare), turismul elevilor pentru meditatii (era mult mai accentuat inainte de 89, cand unele facultati erau doar in Bucuresti si alte 2-3 centre universitare din tara) ori turismul medical. Oh, da, pe ultimul nu-l invidiez deloc, insa sunt atatea persoane care vin sa se trateze-n Bucuresti si de care nu are cine sa aiba grija in spital pentru ca ei sunt din alt oras.

Si tot in categoria Un altfel de turism intra si turismul diverselor servicii „Speciale”. Ca sa va dau un exemplu, incercati o chestie: incercati sa cautati Masaj erotic Bucuresti si Masaj erotic Slatina (sau oricare alt oras mic). Veti observa de ce unii prefera capitala. Si nu e deloc rusinos.

Un altfel de turism … Oare sa-mi fac un portal prin care sa spun, cu exactitate, ce ofera fiecare oras? Teatre, cinematografe, muzee, parcuri, servicii speciale, cluburi … Ca portaluri cu clinici si spitale exista. Iar alea strica feng-shui-ul daca le pui la gramada cu chestiile de distractie. Serios, ar functiona asa ceva?

Acest tip de turism il constientizeaza mai mult cei din provincie. Noi, bucurestenii, nu ne dam seama cum ar fi daca n-am avea o chestie. Nu suntem deloc constienti si nu ne bucuram de ce avem. Salutari TURISTICE tuturor!

ps: Nu am zis nimic de muzee. Tot la categoria un altfel de turism intra. Bucurestiul este plin de muzee, care insa sunt vizitate mai mult de turisti. Bucurestenilor le e prea lene sa mearga in muzeele lor. Istoria Bucurestiului? Neinteresanta.

2 thoughts on “Un altfel de turism

  1. Avantajul meu….pe malul Dunarii, intr-o zona superba, pe granita dintre doua provincii istorice Dobrocea si Muntenia, la o aruncatura de bat de Silistra, oras din Dobrogea bukgareasca….si cu o mica Delta, care este deocamdata nedescoperita de turistul cu gratar si PET-uri…

  2. Foarte bun articol, este important pentru noi cei din Bucuresti sa realizam ca acest oras are foarte multe de oferit comparativ cu alte zone ale tarii.

Lasă un răspuns