Utilitatea unei aplicatii smartphone

Se spune ca in acest moment exista aplicatii smartphone pentru orice. La noi, in Romania, ajung la fel de repede ca-n orice alta tara (magazinele virtuale sunt universale, fie ca vorbim de Android, IoS Sau Windows), asa ca macar din acest punct de vedere suntem la fel de avansati. Totusi, v-ati gandit la utilitatea unei aplicatii smartphone, in general?

As lua exemplu o aplicatie pentru un blog (am incercat eu acum ceva timp, pentru celalalt blog, n-a avut succes). Sa vedem, deci, de ce ar fi utila asa ceva? Pai oamenii care ar avea-o ar primi, in timp real, notificari cu postarile cele noi. Adica exact ce face o abonare pe mail. La fel cum tot mailul ne informeaza cand se comenteaza la articolele preferate. Utile lucruri? As zice ca nu prea. Eu, unul, nu as vrea sa am nicio astfel de aplicatie pe telefonul meu. Este complet inutila, eu unul n-a folosi-o nici macar p-a mea. Si atunci?

Si atunci de la acest lucru trebuie sa plecati. Cand faceti o aplicatie nu trebuie sa va ganditi la altii, ci sa va ganditi la voi. Voi ati folosi o astfel de aplicatie? Ati dori sa aveti in telefon asa ceva? Daca nu, de ce altii credeti ca si-ar dori? In primul rand raportati-va la voi: voi aveti nevoie de acea aplicatie?

Daca toti programatorii, mai mici sau mai mari, s-ar gandi, macar cateva minute, la acest aspect, probabil am avea parte de mai putine aplicatii inutile. Si nu ma refer la aplicatiile proaste, virusate ori nefunctionale. Nu, ma refer la aplicatiile bine facute din punct de vedere tehnic, care insa nu au o alta logica in afara de cea informatica. Ele nu ne ajuta cu nimic, viata noastra este la fel de senina sau putin senina si cu si fara ele, nici macar programatorilor nu le sunt utile, insa aceste aplicatii exista. Dupa parerea mea, o firma de dezvoltare de aplicatii ar trebui sa aiba ca angajati si ne-programatori: cei care vor „prospecta piata”, cei care vor afla ce nevoi au consumatorii. Niste minti mai descuiate, minti care nu viseaza numai liniii si coduri… Asta trebuie.

Si cand te gandesti ca-s o gramada de programatori care au blog… Va dati seama ce se poate lectura pe acele bloguri, nu? Eu incerc sa le evit, insa uneori e prea tarziu.

Sa recapitulam: inainte sa te apuci, gandeste-te la utilitatea unei aplicatii smartphone. O aplicatie bine realizata tehnic poate sa patimeasca la utilitate: nu aduce nimic nou. Nu e pacat de toata munca investita-n ea? Salutari MINUNATE tuturor ­čÖé

Las─â un r─âspuns