Vanatoarea este un sport?

Vanatoarea este un sport?

 

Discutam mai demult cu un amic despre sportul numit vanatoare. Eu inca nu sunt convins ca acesta ar fi un sport. Nu d-alta, dar pentru mine sport inseamna ceva mult diferit. Sau insemna.

Discutia pare, insa, inutila. Indiferent daca este sau nu sport, in acceptiunea mea, vanatoarea aduce reale beneficii.

Legat de acest aspect, imi amintesc un lucru invatat demult prin facultate. Era vorba despre armata. Cica scopul principal al armatei ar fi protectia tarii. Tara trebuie aparata, oamenii aia se antreneaza cu un motiv. Scopurile secundare ar fi, insa, la fel de importante: armata te disciplineaza, armata te schimba ca om, armata te invata multe lucruri utile. Din acest motiv unele tari NU au renuntat la armata obligatorie. Da, nici un sfert din cei care au facut armata nu vor fi pe front. Totusi, le este util sa FACA armata.

Paradoxal, si vanatoarea tot p-acolo este. Nu te mai educi facand armata, te educi practicand acest sport. Iti iei o imbracaminte vanatoare adecvata, iei o carabina blaser si te apuci de treaba. Bine, trebuie sa iei si autorizatiile necesare, nu d-alta, dar portul ilegal ale unei astfel de arme se pedepseste.

Acum, sa vedem ce beneficii  aduce, efectiv,  vanatoarea. Pai:

1. Ca-n cazul pescuitului, se spune ca animalul impuscat de tine este mai bun. Ai o satisfactie ca ai muncit pentru acel animal, indiferent ce animal este.

2. Carnea de vanat are un gust aparte. E drept, trebuie sa stii s-o gatesti. Cica la vanat se vede cat de bun esti ca bucatar. Daca nu stii s-o condimentezi iese chiar naspa.

3. Vanatoarea satisface pofta de sange a unor oameni. Unii isi descarca energiile in mod non-violent pentru ceilalti. Din acest motiv au succes sporturile de contact, din acest motiv americanii aplauda cand 2 hocheisti se iau la bataie.

Vanatoarea, ce-i drept, e un sport al oamenilor bogati. Costa mult, din acest motiv nu-si permite oricine sa fie vanator. Dar asta e farmecul: unii-si doresc sa se simta bogati prin intermediul unui astfel de sport.

Acum, sa raspund si la intrebare: vanatoarea este un sport? Eu as zice ca nu. E o modalitate de petrecere a timpului liber. Uneori e o necesitate. Nu face rau, deci nu trebuie s-o repudiem. Ce-i drept, ce face alde Tiriac, ca baga animalele-n tarc si le impusca, este o chestie absurda. Se pierde tot farmecul. Altfel, vanatoarea este fix precum pescuitul: te relaxeaza, te ajuta, dar nu este ceea ce inteleg eu prin SPORT. Salutari VANATORESTI tuturor!

Lasă un răspuns