Vanzari online vs vanzari offline

Ati fost in ultima perioada in vreun targ? Stiti voi, targ d-ala ca odinioara. Ma rog, denumirea poate sa difere: talcioc, targ, bazar. Chiar nu conteaza cum ii zice.

Ati observat cam ce se vinde p-acolo? Omul vine acolo chiar si cu produse cu care unii s-ar face de ras. Vin unii cu ceasuri stricate (cine dracu’ le-ar putea lua?), vin altii cu cine stie ce curele vechi, cu discuri vechi (cine sa le mai asculte?). CU DE TOATE.

Mie mi-a placut dintotdeauna atmosfera de targ. De multe ori as merge acolo doar asa, de curiozitate. As merge sa vorbesc cu oamenii, sa-i intreb de ce vand acolo, sa le aflu povestea lor.

Cam acestea ar fi ceea ce numim noi vanzari offline. Sau ma rog, o parte din ele (cele la care ma refer acum).

Trecem acum la vanzari online. Esti tanar, ai 25 de ani si te-ai saturat de mouse-ul tau (e un exemplu). El inca functioneaza, dar vrei altul (din N motive). Ai 2 variante:

– Il vinzi, fie si cu 10 lei.
– Il pastrezi ca rezerva.

Sunt unii care nu vor sa pastreze vechituri in casa. De ce sa pastrezi un mouse vechi? Altul poate are nevoie de el. Si-l vinde ca si principiu.

Altul il pastreaza, zicand ca a-l da cu 10 lei e ca si cum l-ai dat degeaba. Acesti oameni au colectii de obiecte vechi, inutile si inutilizabile, pe care insa, din N motive, nu s-au indurat sa le arunce.

Totusi, presupunandu-i pe cei din prima categorie (Cei care vand pe net), intreb: ce-l face pe un om sa vanda pe net (vanzari online)? De ce nu se duce cu acele obiecte in targ, sa practice asa numitele vanzari offline? Oare singurul criteriu este varsta? Daca ar fi asa l-ar putea trimite pe bunicul sau pe tatal …

Un ultim exemplu: bunicul unei amice colectioneaza ceasuri vechi pe care le repara. Lui ii este mila de acele ceasuri (nu de mana, ci de masa ori de perete) si chiar ii lauda pe cei care prefera sa le vanda, fie si aproape pe nimic, in loc sa le arunce. Intrebare: cumva asa gandesc si cei care le vand? Le e mila de munca oamenilor care l-au facut si prefera sa-l dea cuiva care il va folosi?

Da, am vorbit despre vanzari online vs vanzari offline cand vine vorba de vechituri. Discutia este insa mult mai ampla. Astept totusi opinii (eu nu am, as vrea sa pot „sapa” mai mult, intr-un fel sau altul).

Salutari MINUNATE tuturor!

One thought on “Vanzari online vs vanzari offline

  1. Mi se pare normal sa incerc sa vand un produs pe care eu nu-l mai folosesc. O alta tehnica de a vinde este pe bloguri unde am vazut creata o pagina unde adminul vinde diverse chestii.

Lasă un răspuns