Zborul cu avionul si regulile sale ilogice

Zborul cu avionul si regulile sale ilogice

 

Weekendul ce tocmai trecu a consemnat o noua premiera personala: am fost pentru prima oara cu avionul pe o ruta interna. Ruta Bucuresti – Timisoara este parcursa in fix 45 de minute.

Pretul, in mod paradoxal, este mai mic decat la tren. In cazul meu, am luat biletele cu vreo 2 saptamani inainte, deci nu cu luni de zile. Au costat 177 de lei, trenul ar fi fost vreo 200.  Deci toate motivele sa iau avionul si nu trenul.

Cursa era low-cost, Ryanair, ceea ce, in teorie, nu e atat de grav. Doar ca, vedeti voi, cursa low-cost inseamna, pe langa altele, si niste mici restrictii. Ma rog, ele exista oricum, dar cand iei low-cost te lovesti de ele.

Pana la Timisoara am zburat cu RyanAir. Vedeti aici preturile zborurilor pe Vola.RO.
Poza efectiva e luata de pe pagina de facebook a companiei aeriene.

Aici ma voi referi STRICT la restrictiile privitoare la bagajul de mana, restrictii de care m-am lovit, pentru prima oara, sambata dimineata.

Principala restrictie, care mie-mi pare aberanta, este cea legata de cantitatea de LICHIDE pe care ai voie s-o transporti. Aici discutia este legata, intai si intai, de CANTITATE. Pot intelege de ce nu ai voie sa vii cu o Cola de la supermarket: este fix ca la un restaurant, nu ai voie cu produse de afara. Nu pot intelege, insa, de ce ai voie cu lichide din exterior, dar de maximum 100 ml. Iar regula aceasta este valabila indiferent cat de mult dureaza zborul. Daca ne gandim strict la lichidele pe care urmeaza sa le bei, inteleg ca ai voie 100 ML si la zborurile de 4-5 ore, precum si la zborurile de 45 de minute. Pai ori ceva e interzis, ori e permis.

Altfel, probleme apar cand e vorba de cosmetice si chestii de ingrijire. Sambata, de exemplu, mi s-a confiscat deodorantul pentru ca nu corespundea. Recunosc, este vina mea, nu ma uitasem pe reguli, aceleasi pentru toate companiile, dar raman la dilema mea: DE CE?! Deodorantul, in sine, nu este periculos. De ce ar avea importanta, pentru compania aeriana, daca tu ai un deodorant mic sau unul mare? De ce ar avea relevanta pentru siguranta zborului cat de mare este deodorantul tau? Ai o limita de 10 kg la bagajul de mana, ai o limita de dimensiuni pentru sacose (sa incapa sus, deasupra pasagerilor). Dar de unde limitarea asta? Adica inteleg faptul ca exista reguli si trebuie sa le respect. Nu am dorit niciun moment sa nu le respect. Ma intreb, doar, care este logica lor.

Adica nu mi-am propus sa imi iau vreun cutit ori vreun obiect ascutit. Inteleg ca pentru siguranta mea este bine ca nimeni sa nu aiba asa ceva in bagaje. Nu m-am gandit nicio secunda sa-mi iau la mine cutit, briceag ori macar o unghera.

Cu toate astea, ce rau ar putea face pasagerilor un deodorant? Sau un parfum? Sau, ca sa vorbesc si de pasagere, un demachiant? Exista, intr-adevar, solutii mici, deodorante, parfumuri, demachiante. Practic, te poti descurca.

Cu toate astea, ramane dilema mea: DE CE? Cu ce deranjeaza/ afecteaza chestiile astea pe ceilalti pasageri?

Repet: am scris pe facebook, am ramas socat, am zis ca trebuie sa ramana scris undeva. Mi-as dori sa-mi poata explica cineva, explicatii care sa contina mai mult decat Asa e peste tot/ Asa sunt regulile de ani de zile etc. Ok, asa e la toate companiile, in toate tarile, asa este de ani de zile. Dar DE CE?!

Altfel, zborul cu avionul e misto si-l voi practica mai des ­čÖé Chiar si senzatia aia, de infundare a urechilor, mi se pare interesanta ­čÖé Salutari LA INALTIME tuturor!

One thought on “Zborul cu avionul si regulile sale ilogice

Las─â un r─âspuns