De ce este atat de apreciata reclama Louis Vuitton cu Messi si Ronaldo?

Cu siguranta a aflat toata lumea despre reclama Louis Vuitton cu Messi si Ronaldo. Este a patra cea mai apreciata poza din istoria Instagram, insa ea a depasit barierele acelei retele. Au aflat de ea inclusiv cei care NU au instagram.

Acum,  trecand peste asocierea brandului cu cei 2 mari fotbalisti si cu evenimentul care sta sa inceapa, ultimul bal pentru acestia din urma, nu pot sa inteleg nicicum ce este de apreciat la aceasta fotografie. Si nu ma refer doar la reactiile de pe Instagram, oricum o retea pe care n-o pricep deloc, ci la aprecierile pe bune din partea multora.

Multi au distribuit poza pe Facebook, sustinand ca este geniala, ca brandul in cauza a dat lovitura. Ca este o reclama profunda, „deep”, pe care putini o vor intelege.

Acum, problemele mele legate de reclama Louis Vuitton cu Messi si Ronaldo sunt in numar de 5. As putea sa mai adaug altele, dar ma voi margini la cele 5:

  1. Ce legatura are fotbalul cu brandul Louis Vuitton? Cei care merg pe stadion sunt cumparatori ai acestui brand? Am ceva dubii. Mari dubii.
  2. Ce vrea sa spuna reclama prin ASOCIEREA celor 2 fotbalisti? Fanii lor erau, pana acum 2-3 ani, foarte radicali in privinta celuilalt: fanii lui Ronaldo il urau pe Messi, gasindu-i zeci de defecte, fanii lui Messi comportandu-se la fel in privinta lui Ronaldo. Acum brandurile vor sa-i impace? Pe fani, nu pe fotbalisti.
  3. Ce legatura au cei 2 fotbalisti cu sahul? Este o rebranduire a lor, utila pentru cand vor ajunge antrenori? Serios, care e faza cu sahul?
  4. Ce vrea sa spuna efectiv reclama? Ca poti juca sah pe valizele Louis Vuitton? Ca poti pune valiza in aeroport sau in gara (desi, fie vorba-ntre noi, cei care au o astfel de valiza nu merg cu trenul) pentru a juca sah? Serios, d-aia costa o caruta de bani? Ca poti juca sah pe ea?
  5. Reclama in sine, POZA ca atare, a fost transformata in mii de parodii. Toata lumea se straduieste sa faca o mema pe baza acestei poze. Oare asta si-a dorit brandul Louis Vuitton? Sa fie ironizat, direct sau indirect? Sau ajunga pe grupurile de umor tip Utopia sau Autobaza 2.0? Eu vad altfel lucrurile, altfel brandurile.

De fapt, problema pleaca, de fapt, de la altceva. Probabil subiectul ar trebui dezbatut intr-un articol distinct. Insa doar intreb: oare TOATE brandurile ar trebui sa-si faca reclame specifice acestui eveniment? Am scris mai demult despre brandurile care insista sa-si faca reclama de 14 februarie. Situatia este identica aici.

Coca Cola este un brand pentru toata lumea. Bea o cola si bogatul, bea o cola si saracul. Bea si cel cu salariu de 300 de euro, bea si cel cu 10.000 de euro. Se bea Cola si in SUA, si in Romania, dar si in tari sarace din Asia sau Africa. Ori pe cine stie ce insulita.

Deci  e firesc ca un brand precum Coca-Cola sa-si faca reclama la Campionatul Mondial de Fotbal. Insa Louis Vuitton nu doar ca nu era obligat s-o faca, dar pentru binele sau, ca brand, era de preferat sa nu. Ganditi-va ca exista oameni care boicoteaza aceasta competitie, oameni care poate se vor simti deranjati de aceasta reclama.

Daca judecam strict pe criteriul „a fi sau a nu fi microbist”, mi se pare ca fanii Louis Vuitton sunt mai degraba din a doua categorie. Cei care sunt microbisti sunt cei cu pronosticurile, cu pariurile, care isi dau banii pe altceva, nu pe Louis Vuitton.

reclama Louis Vuitton cu Messi si Ronaldo
Va arat poza completa, caci tema blogului o taie. Aceasta este varianta bruta, netaiata, cea care a aparut pe instagram.

Ok, faptul ca pana si eu vorbesc despre reclama Louis Vuitton cu Messi si Ronaldo poate insemna ceva. Accept ideea ca deseori o reclama negativa este preferabila unei non-reclame. Insa, atentie, acest lucru este valabil pentru brandurile mici, despre care nu s-a auzit, care prin asta ies din anonimat. Ori pentru fostele branduri mari, care au intrat intr-un con de umbra. Nu este cazul brandului Louis Vuitton? Sau este?

Lasă un răspuns